Veilige plattelandsweg in harmonie met landschap

dinsdag 27 februari 2007
timer 2 min

Verkeersveiligheid en landschap. Hoe kunnen die twee beter in harmonie met elkaar worden gebracht dan nu vaak gebeurt? Dat is de missie van het 'Beeldenboek plattelandswegen' dat het CROW eind dit jaar uitbrengt. Het tij van een dreigende eenheidsworst met 60 km-borden en uniforme plateaus moet worden gekeerd.
Ceciel van Iperen, die voor het CROW het beeldenboek samenstelt, erkent de tendens van eenzijdige technocratische en verkeerskundige sectorale oplossingen waarbij nauwelijks nog met het landschap wordt 'gecommuniceerd'. Mosterd na de maaltijd hoeft het project haars inziens daarmee zeker niet te zijn. Onder andere in Friesland en Noord-Brabant wordt al veel ervaring opgedaan met landschapsvriendelijke oplossingen.
Hoe vermijd je dat plattelandswegen verworden tot ‘Fremdkörper’ in hun natuurlijke omgeving? 'Elke plattelandsweg is weer anders. Het gaat er om zó te ontwerpen met oog voor het landschap en de cultuurhistorie dat daar ook een psychologisch effect voor de weggebruiker vanuit gaat', aldus Van Iperen. Door versterking of accentuering van bijvoorbeeld groenstructuren kan de weggebruiker op een 'natuurlijker' manier zijn weggedrag aanpassen.
Het gedachtengoed van 'shared space' en 'natuurlijk sturen' zijn mede uitgangspunt. Anders dan bij andere CROW-publicaties moet het beeldenboek geen opsomming van richtlijnen en voorschriften worden. Van Iperen erkent dat het CROW daarbij wellicht een imagoprobleem moet overwinnen. Het voorbeeldenboek moet vooral de eigen gedachtenvorming prikkelen en stimuleren, meent zij. Voor elke situatie zou maatwerk moeten worden gevonden waarbij het harde verkeersveiligheidsbelang wordt gediend zonder dat het 'zachte' landschappelijke belang in de berm belandt.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.