Veranderde regelgeving wegtunnels en wegvervoer van goederen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor wegtunnels en zijn de regels rondom het wegvervoer van goederen aangescherpt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor Rijkstunnels hoeven geen keuzes meer gemaakt te worden over voorzieningen als ventilatoren, camera’s en verlichting. Een uniforme en duidelijke standaard maakt helder hoe deze uitgerust moeten zijn. Voor alle nieuwe en bestaande wegtunnels langer dan 250 meter geldt een wettelijke norm die duidelijk maakt wanneer een tunnel veilig is. De nieuwe Tunnelwet handhaaft het hoge veiligheidsniveau van Nederlandse tunnels en maakt een einde aan discussies over het gewenste veiligheidsniveau van een tunnel. In het verleden zorgden deze discussies voor vertragingen en kostenoverschrijdingen.

Regels rondom wegvervoer aangescherpt
Door de wijziging van de Wet wegvervoer goederen zijn nu de eisen voor vakbekwaamheid en betrouwbaarheid voor ondernemers in het wegvervoer strenger en zijn de regels rondom cabotage en overtreding daarvan duidelijk vastgelegd.

Uitwisselen gegevens
Lidstaten van de EU gaan gegevens over wegvervoersbedrijven via een elektronische register (Electronic Register of Road Undertakings (ERRU) uitwisselen, bijvoorbeeld over zeer ernstige overtredingen die in een andere lidstaat zijn begaan. Zo kunnen transportbedrijven of transportmanagers, die ernstige overtredingen in de Europese lidstaten begaan respectievelijk hun vergunning verliezen, of ongeschikt worden verklaard. Zij mogen dan hun activiteiten in heel Europa niet meer uitvoeren.

Cabotage
Wanneer een vervoerder uit een EU-lidstaat goederen vervoert tussen twee punten binnen de grenzen van een andere lidstaat, is er sprake van cabotage. Vervoerders mogen maximaal drie cabotageritten rijden tijdens verblijf in een ander land. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de handhaving hiervan.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Voor alle nieuwe en bestaande wegtunnels langer dan 250 meter geldt een wettelijke norm die duidelijk maakt wanneer een tunnel veilig is (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.