Verbetering Nederlandse luchtkwaliteit

woensdag 8 januari 2020

Uit de rapportage van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit blijkt dat de luchtkwaliteit in 2018 in Nederland licht verbeterd is. De concentraties fijnstof en stikstofdioxide lagen in het grootste deel van het land onder de Europese grenswaarden. 

 

Omdat in sommige delen van het land de grenswaarden nog worden overschreden, voldoet Nedelrand nog niet overal aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof. In drukke binnensteden komt dat door druk verkeerd, op het platteland is de veehouderij de oorzaak van de overschrijdingen, staat in het rapport. 

In vergelijking met 2017 is de gemiddelde stikstofdioxideconcetratie in heel Nederland iets gedaald. En voor de komende jaren verwacht het RIVM een verderde afname van de gemiddelde concentratie én de aantallen overschrijdingen van de grenswaarden.

Locaties met concentraties fijnstof hoger dan de grenswaarden worden vooral in gebieden met intensieve veehouderijen aangetroffen, meldt het RIVM. Het aantal overschrijdingen is net als vorig jaar iets gestegen vergeleken met het jaar ervoor. Dit komt mede doordat ook dit jaar meer veehouderijen gedetailleerd in beeld zijn gebracht dan het jaar ervoor. 

Lees hier het rapport van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.