Verbinden en politiek lef

donderdag 25 april 2019
timer 2 min
Ja
Jaarlijks ontvangen we in onze gemeente zo’n 30-tal delegaties van over de hele wereld die met belangstelling kennis nemen van onze infrastructuur, voorzieningen en onze passie voor de fiets. Samen met veel vrijwilligers tonen wij dan graag onze stad.

Als wethouder van Fietsstad Houten is het natuurlijk een eer om gasthoofdredacteur voor dit nummer te zijn. Het is niet alleen een kans om te delen hoe trots wij op onze gemeente zijn, maar ook om het thema ‘Fiets’ te laten belichten vanuit vele invalshoeken.

Samen met de provincie Utrecht zijn we gastheer van het Nationaal Fietscongres en geven we het thema van dit jaar - ‘Verbinden’ - graag een mooi podium. Als gemeente hebben we besloten niet alleen gastheer te zijn van het congres maar er een heuse Fietsfeestweek van te maken.  ‘Fiets ‘m d’r in’, een fietspubquiz en onderdeel zijn van de Ronde van Utrecht, om maar eens wat te noemen. Voor elk wat wils. De fiets staat in Houten centraal en dat vieren we in deze week. 

Het gasthoofdredacteurschap heeft een aantal mooie bijdragen opgeleverd. Over hoe het begon bij het ontwerp van Houten in de bijdrage van Toon van der Horst tot de uitdagingen van nu in die van onze fietsambassadeur André Botermans. En onze lokale (para)olympisch kampioen Vincent ter Schure leert ons dat het fietsen met een beperking ook in Houten niet vanzelfsprekend is.

Het is maar weer eens het bewijs dat de fiets pas prioriteit krijgt als de aspecten stedenbouw en infrastructuur, de belangen van jong, beperkt en oud, de belangen van de regio et cetera, slim met elkaar worden verbonden. Dat leren we ook uit de bijdrage van Leuven en dat blijft de uitdaging.

Zonder een bewuste (politieke) keuze voor fiets en openbaar vervoer komt het niet voor elkaar. Daarvoor is lef nodig. Ik zeg altijd maar: “We zijn in Houten niet tegen de auto, maar vooral voor de fiets en OV”.

Dat vereist  een regierol bij het verbinden van partijen. Niet alleen overheden maar juist ook belangenorganisaties als de Fietsersbond en marktpartijen. Dat geeft betekenis aan het Nationaal Fietscongres.

Ik ontmoet u graag in Houten op 19 en 20 juni.

 
Auteur: Kees van Dalen

Kees van Dalen, wethouder Mobiliteit en Bereikbaarheid, gemeente Houten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.