Verkeersindustrie wil ‘Commissie Verkeersmanagement’

donderdag 5 juli 2007
timer 2 min

Een stevige ‘Commissie Verkeersmanagement’ zou het regionale verkeersmanagement, ook wel ‘netwerkmanagement’, krachtig richting moeten geven en de samenwerking tussen overheid en industrie moeten verbeteren. Deze oproep doen vertegenwoordigers van de Nederlandse verkeersindustrie in een manifest aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Regionaal verkeersmanagement staat voor het informeren en ‘sturen’ van verkeerstromen met bijvoorbeeld informatiepanelen boven de weg of spitsstroken, om het verkeer optimaal te verdelen over het wegennet. Juist omdat het bouwen van nieuwe wegen een voorbereidingstraject van jaren kent en ‘anders betalen voor mobiliteit’ pas in 2012 wordt ingevoerd, is verkeersmanagement een van de weinige instrumenten die de overheid tot zijn beschikking heeft om de filedruk op de korte termijn te beperken. De verkeersindustrie stelt echter dat het potentieel van verkeersmanagement nog onvoldoende wordt benut doordat overheid en industrie te veel werken volgens opdrachtgever/opdrachtnemer-verhoudingen en dus niet gezamenlijk en gelijkwaardig optrekken. Dit remt technische innovaties op het gebied van netwerkmanagement. Deze constatering staat in een manifest dat is opgesteld tijdens een discussiebijeenkomst georganiseerd door het vakblad NM Magazine en Connekt, publiek-private samenwerkingsorganisatie op het gebied van mobiliteit. Ondertekenaars zijn onder meer vertegenwoordigers van Vialis, Peek Traffic, Siemens, ARO Electronics, Traffic Development and Innovation, Technolution, Trinité, Brimos en TPA.
De verkeersindustrie pleit voor de oprichting van een commissie Verkeersmanagement, analoog aan de Commissie Laan voor verkeersinformatie, die krachtig richting kan geven aan de ontwikkeling van regionaal verkeersmanagement. In deze commissie zouden vertegenwoordigers van niveau zitting moeten nemen vanuit de decentrale overheden, de rijksoverheid, de verkeers- en automotive-industrie, de verkeerskundige marktpartijen en belangengroepen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.