Verkeersonveiligheid kost ontwikkelingslanden dubbele van hulp

zaterdag 13 maart 2004
timer 2 min

Verkeersonveiligheid kost ontwikkelingslanden 1 à 2 procent van hun bruto nationaal product. Totaal wordt daarmee jaar in jaar uit 65 miljard dollar vermorst, bijna het dubbele van wat deze landen samen aan ontwikkelingshulp ontvangen.

De enorme achterstand in verkeersveiligheid van met name 'zuidelijke' landen is een van de hoofdthema's van de Wereld Gezondheidsdag. Het is voor het eerst dat de organiserende Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) deze dag (elk jaar op 7 april) wijdt aan verkeersveiligheid. De WHO wil daarmee aandacht schenken aan een prominente doodsoorzaak die tot nu toe onderbelicht bleef.
Jaarlijks sneuvelen 1,2 miljoen mensen in het verkeer, verhoudingsgewijs het meest in minder ontwikkelde landen. De opkomende mobiliteit eist daar naar verhouding veel slachtoffers onder voetgangers en (brom)fietsers, van wie verreweg de meesten zich nooit een auto zullen kunnen veroorloven, zoals de WHO er enigszins cynisch bij opmerkt.
De inzet van beproefde (westerse) maatregelen zou het dodental kunnen terugdringen, zoals beperking van snelheidsoverschrijding en alcohol-achter-het-stuur. Maar ook gordel- en helmplicht en verbeterde zichtbaarheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, kunnen hier nog veel zoden aan de dijk zetten.
Lange termijn
'Road Safety Is No Accident', luidt het motto van de eerste wereldwijde verkeersveiligheiddag die in Parijs wordt gehouden. In de aanloop naar 7 april organiseerde WHO vorig jaar een conferentie van NGO's op het gebied van verkeersveiligheid. Om te voorkomen dat het bij een ééndagsbevlieging blijft, wordt in samenwerking met 23 nationale verkeersveiligheidinstituten een lange-termijncampagne uitgestippeld. Ook hier is het parool dat in de eerste plaats aandacht wordt geschonken aan de positie van ontwikkelingslanden. 3VO neemt op 7 april zeker deel aan deze dag, hoewel nog niet duidelijk is op welke manier.
Aan de orde komt in ieder geval het 'World Report on road traffic injury prevention' dat is uitgebracht aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens de WHO is verkeersonveiligheid - ondanks de vele doden die daarbij jaarlijks vallen - pas recent op de VN-agenda gekomen.
In dezelfde periode als de Wereld Gezondheidsdag wijdt de economische commissie voor Europa van de VN (UNECE), eveneens een themaweek aan verkeersveiligheid in Parijs. In de huidige vijftien lidstaten van de EU komen jaarlijks 40 000 mensen om in het verkeer en raken er anderhalf miljoen gewond. Onder het motto 'Respect is Safety' staat de strijd tegen agressief verkeersgedrag centraal.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.