'Verkeersslang' voor veilig en milieuvriendelijk schoolvervoer

dinsdag 13 januari 2004
timer 3 min

Na 'Bob' moet de eveneens Vlaamse 'verkeersslang' Nederland gaan veroveren. Met dit spel voor basisscholen worden ouders via hun kinderen aangemoedigd de auto voortaan thuis te laten bij het vervoer naar en van school. Het wedstrijdelement met bescheiden prijsjes voor de leerlingen leidde op vijftien Noord-Brabantse 'proefscholen' al tot 40 à 50 procent reductie in het autoverkeer.

'Volgend jaar doen zeker tweehonderd Nederlandse basisscholen mee', kondigt coördinator Willem Buijs van DTV-Consultants aan. Het bureau in Breda haalde het van origine Vlaamse idee naar Nederland. Daar 'draait' het spel al enkele jaren op circa driehonderd scholen.
Buijs illustreert de animo voor dit lesmateriaal door de financiële steun van de gemeente aan elke basisschool om het verkeersspel te introduceren. Met ruim duizend euro voor onder meer de stickers en het spandoek waarmee de 'verkeersslang' gevormd moet worden en waarmee het streefdoel van de school in beeld wordt gebracht, is de lokale overheid volgens Buijs goedkoper uit dan met infrastructurele maatregelen. Vaak worden klachten over verkeershinder rond scholen zijns inziens al te makkelijk afgekocht met een zebra hier en een verkeersbord daar. Overigens wordt het project ook financieel gesteund met 'Brussels' geld.
In de themaweek van de 'verkeersslang' wordt dagelijks klassikaal geregistreerd hoe de kinderen naar school zijn gekomen. Wie fietsend, lopend, met de bus of per carpool reisde, verdient daarmee stickers. Aan het eind van de dag worden de scores getotaliseerd en op een centraal spandoek bijgehouden. Zo wordt zichtbaar of het streefdoel wordt gehaald, bijvoorbeeld een groei van 70 naar 80 procent milieuverantwoord vervoer.

Kapstok
'De verkeersslang is een kapstok voor een themaweek voor veilig en milieuvriendelijk verkeer', licht Buijs toe. 'Het gaat erom dat kinderen worden aangemoedigd om hun ouders aan te moedigen.' Wie toch met de auto moet komen, wordt gestimuleerd wat verder van het schoolgebouw te parkeren. Volgens Buijs leidt de nieuwe aanpak er in de praktijk nu al toe dat de schoolomgeving grotendeels gevrijwaard wordt van autoverkeer. Blijkens een nameting bij de eerste scholen, vijf weken na de actieweek, blijven de geboekte resultaten redelijk op peil.
DTV-Consultants wil de 'verkeersslang' zo veel mogelijk combineren met didactisch materiaal uit de 'Wijzer op weg'-methode van 3VO. Andere ideeën om het onderwerp levend te houden variëren van een verkeerswandeling en een poppenkastspel met oversteken als thema (onderbouw) tot een kringgesprek, een verkeersspeurtocht, het maken van flyers en kringgesprekken over veilig en milieuvriendelijk verkeer (voor midden- en bovenbouw). De prijsjes kunnen bestaan uit het uitdelen van appels, een kwartiertje extra voorlezen of een show van een Ronald McDonald-clown over het thema verkeersveiligheid.

 

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.