Verkeersveiligheid kan beter, maar vraagt om maatregelen

maandag 8 mei 2017
timer 1 min

Het aantal verkeersdoden is weer gestegen: 629 in 2016. Maar het tij valt te keren: oplossingen zijn voorhanden. Dat schrijft directeur-bestuurder Peter van der Knaap van SWOV in een opiniestuk in dagblad Trouw.

Van alle EU-landen is het aantal verkeersdoden in de periode 2010 - 2016 alleen in Nederland en Malta gegroeid. Verkeersongevallen zijn een groot maatschappelijk probleem: één op de vijf verkeersslachtoffers houdt er levenslang letsel aan over en de kosten daarvan bedragen 14 miljard euro per jaar.

In het verleden droegen de investeringen bij aan de duurzaamheid, leefbaarheid én bereikbaarheid. En bovendien betekenen minder ongevallen ook minder files. De winst uit het verleden verdampt snel en daarom moet meer geïnvesteerd worden in veilig wegverkeer, aldus de SWOV-directeur.

Het tij valt te keren: als we weer verder gaan met het veilig maken van zowel het onderliggende wegennet als onze woonwijken, als we effectieve gedragsmaatregelen nemen en inzetten op risicogerichte verkeershandhaving en als we kiezen voor een gerichte benutting van veiligheidsinnovaties.

Lees het opiniestuk van Peter van der Knaap in dagblad Trouw.

Peter van der Knaap, directeur SWOV

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.