Verkeersveiligheid voor motorrijders verbeterd

donderdag 18 september 2008
timer 2 min

Het was een lang en inspannend traject voor de mannen en vrouwen van de Motorrijders Actie Groep (MAG). Maar na een kleine 20 jaar actievoeren is er resultaat. Het gaat om nieuwe, motorvriendelijke eisen aan de geleiderails op autosnelwegen.

Geleiderails (of vangrails) zijn ontworpen om auto’s die van de weg raken te ‘geleiden’. De huidige constructie-eisen zijn volledig gebaseerd op mogelijke ongevallen met (vracht)auto’s en dienen in voorkomende gevallen het voertuig ‘zodanig te geleiden dat het risico op het ontstaan van letsel bij de inzittenden en overige weggebruikers wordt geminimaliseerd’.
Standaard geleiderails (of vangrails) hebben op motorrijders een heel ander effect. Zij vangen hen – letterlijk – op. Het is helaas meer regel dan uitzondering dat dit tot zeer ernstige ongevallen leidt. Uit onderzoek van de Europese federatie van belangenverenigingen voor motorrijders (FEMA) blijkt dat geleiderails de oorzaak zijn van 10 tot 15 procent van de dodelijke ongevallen onder motorrijders.
Geleiderails op Europese autosnelwegen moeten minimaal voldoen aan CEN-norm 1317 (afschermende constructies voor wegen). In deze norm komen motorrijders niet ter sprake. Mede daardoor is de constructie en aanleg van een ‘motorvriendelijke’ geleiderail of het plaatsen van een motorvriendelijke aanpassing aan een bestaande rail afhankelijk van de welwillendheid en het beschikbare budget van de wegbeheerder. Daar komt nu verandering in.
De commissie die deze en andere CEN-normen op het gebied van verkeer en vervoer vaststelt (commissie TC226), heeft op 13 juni tijdens haar vergadering in Milaan besloten dat hierin in het vervolg ook de specifieke veiligheidseisen voor motorrijders moeten worden meegenomen. MAG-voorzitter Nico Perk trad tijdens deze vergadering namens FEMA op als woordvoerder.Deze beslissing is een geweldige steun bij de lopende activiteiten rond de vangrail, aldus Perk. MAG kan wegbeheerders er nu vast op wijzen dat zij kunnen inspelen op de veranderende eisen en aangepaste rails kunnen aanbrengen zonder te wachten tot oktober 2010, het moment waarop toepassing van de nieuwe regels verplicht wordt gesteld.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.