Verlichting langs snelwegen in voorjaar uit

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vanaf dit voorjaar zal de verlichting langs de snelweg na 21:00 uur op een aantal plaatsen worden gedoofd. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van IenM de Tweede Kamer laten weten.

De maatregel was in september 2012 al aangekondigd, toen bekend werd dat Rijkswaterstaat tot 2020 zo’n 1,64 miljard euro moet besparen.

Het licht op het grootste deel van het rijkswegennet gaat uit tussen 21:00 en 05:00 uur. Op delen van het weggennet met zogenoemde ‘rijtaakverzwarende omstandigheden’, bijvoorbeeld bij scherpe bochten of een korte invoegstrook, en in tunnels blijft het licht aan. Momenteel worden de wegvakken in kaart gebracht waar de verlichting wordt uitgezet en vinden voorbereidingen plaats om dit mogelijk te maken.


Onderzoek naar alternatieven

Grote delen van de Nederlandse snelwegen zijn voorzien van dimbare verlichting. Mansveld acht het niet opportuun om dit overal in te voeren, omdat ook tijdens de rustige uren de intensiteiten nog steeds te hoog zijn zodat de verlichting nauwelijks zal doven. Ook actieve markering of verlichting in het wegdek zijn volgens de staatssecretaris geen volwaardig alternatieven voor bestaande openbare verlichting.

Effecten op energiebesparing en verkeersveiligheid

Er zijn nog geen gegevens bekend over de energie- en kostenbesparing en het effect op de verkeersveiligheid met het doven van de verlichting langs snelwegen. Dat wordt pas bekend nadat de maatregel is ingevoerd.

Reactie ANWB op maatregel
Uit onderzoek van de ANWB onder haar leden blijkt dat zij geen moeite hebben als er zuinig met energie wordt omgesprongen. Het doven van de verlichting moet echter de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. De financiële opbrengst van de maatregel (35 miljoen tot 2020) is niet schokkend, maar alle beetjes helpen.

 
Auteur: Joske van Lith

In het voorjaar gaat de verlichting langs snelwegen vanaf 21:00 uur uit.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden