VervoerCoördinatieCentrum nu voor heel Haaglanden

donderdag 3 februari 2005
timer 2 min

Het Haags VervoerCoördinatieCentrum, dat het autogebruik van en naar de hofstad wil verminderen, is op donderdag 3 februari opnieuw geopend. In 2001 startte het centrum in de Haagse wijk Bezuidenhout. Nu, vier jaar later staat het VCC open voor bedrijven in het hele stadsgewest. De meest succesvolle acties van het VCC waren de ov-promotieacties en de scooterprobeerweken.

Het VCC Den Haag is een samenwerkingsverband tussen een aantal grote Haagse bedrijven, het stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag. In de eerste fase van het VCC dat opereerde voor bedrijven in de wijk Bezuidenhout, hebben de acties tussen 2001 en 2003 er mede voor gezorgd dat het autogebruik met 6 procent afnam, wat neerkwam op zo’n 540 auto’s. Reden voor het stadsgewest Haaglanden om uitbreiding van het werkgebied te ondersteunen.
Deelnemende bedrijven betalen 3,75 euro per werknemer per jaar en dekken daarmee 80 procent van de begroting van het VCC. Met dit resultaat wordt het VCC als voorbeeldproject genoemd in de Nota Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Door deelname aan het VCC kan personeel van betrokken bedrijven, zonder verplichtingen, alternatieven voor de auto in de praktijk uitproberen. Het VCC zorgt daarbij voor de faciliteiten, de communicatie en de organisatie. Zo organiseerde het centrum bijvoorbeeld het Fietsfestival, ov-promotieacties en zogenaamde scooterprobeerweken, waarbij het personeel een week lang een scooter kon testen.
Deelnemers van het eerste uur zijn onder meer ING/Nationale Nederlanden, Siemens en TPG Post.
Minder positief is het afhaken van diverse ministeries in de wijk Bezuidenhout. ‘Een doorn in het oog’, erkent woordvoerder Ruben van den Hamsvoort. ‘Zij gaven aan dat ze door gewijzigd rijksbeleid minder mogelijkheden hebben om aanvullende maatregelen voor het personeel te treffen op het gebied van vervoermanagement.’ Desondanks gaat Van den Hamsvoort enthousiast opnieuw op weg in een grotere regio. Een studiegroep werkt momenteel aan het formuleren van nieuwe doelstellingen voor de komende periode.
Het nieuwe VCC Den Haag is op 3 februari geopend door Bruno Bruins, wethouder Verkeer van Den Haag en portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van het stadsgewest Haaglanden, en Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, een van de nieuwe deelnemende bedrijven.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.