Vervoerder Drechtsteden kiest zelf modaliteiten

maandag 26 maart 2007
timer 2 min

Zuid-Holland laat het in de nieuwe ov-concessies aan de vervoerder om te kiezen of hij op bepaalde lijnen een vaste busdienst of een lijntaxi inzet (een lijntaxi heeft geen dienstregeling en komt alleen indien opgeroepen). Ook mag de vervoerder kiezen voor een buurtbus, als hij meent dat een lijndienst niet rendabel is. In ruil voor die vrijheid is de vervoerder zelf opbrengstverantwoordelijk.

De provincie Zuid-Holland heeft al één concessie die volgens het nieuwe systeem werkt: Dordrecht en omgeving (DAV), uitgevoerd door Arriva. De concessie Hoekse Waard-Goeree Overflakkee hanteert het systeem vanaf 2008. Een elegante tabel beschrijft welke minimale diensten de vervoerder moet aanbieden. In Dordrecht zijn halfuur- of uurdiensten het absolute minimum; in de negen andere grote kernen mogen in de stille uren ook lijntaxi’s rijden. Wat betreft de halteplaatsing geldt voor de tien grote plaatsen een zogenaamde dekkingseis: de haltes moeten voor 85 procent van de woonadressen binnen 400 meter lopen liggen en voor geen enkel adres op meer dan 1000 meter. Voor de overige plaatsen geldt de ontsluitingseis: op maximaal 800 meter van elke dorpskern moet een bushalte beschikbaar zijn. Hoe de lijnen lopen mag de vervoerder zelf weten.
Voor het buitengebied wordt in beide concessies Hoekse Waard-Goeree Overflakkee de extra mogelijkheid geboden voor een oproepbare dienst die reizigers tussen hun huis en de dichtstbijzijnde bushalte heen- en weer pendelt. In de reeds lopende concessie DAV maakt Arriva echter (nog) geen gebruik van deze mogelijkheid.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.