Verzilting blijft punt van aandacht tijdens aanhoudende droogte
Nederland blijft te maken hebben met droogte en een watertekort. Gevolg daarvan is dat op verschillende plaatsen de zoutconcentratie is toegenomen. Een voorbeeld daarvan is onder meer de Rijn-Maasmonding bij de Noordzee. De lage afvoer van de Rijn en een verhoging van de zeewaterstand, zorgt voor een tijdelijke verzilting van de monding van de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas.
Bellenschermen Noordersluis IJmuiden
De geplande werkzaamheden aan de zeesluis in IJmuiden zorgen ervoor dat Rijkswaterstaat daar twee extra bellenschermen plaatst. Dit om te voorkomen dat het Noordzeekanaal zouter wordt. Ook in het IJsselmeer zijn verhoogde zoutwaardes gemeten. Om het verzilte water weg te krijgen is er bij de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand water gespuid en weggepompt. De komende periode zal dit vaker gebeuren.
Beperkt verbeterde waterkwaliteit
De waterkwaliteit is slechts beperkt verbeterd, ondanks dat de watertemperatuur is gedaald. Op veel plaatsen blijft er sprake van blauwalgen, vissterfte en een negatief zwemadvies. Het managementteam watertekorten blijft oproepen om geen water te verspillen en om het water verspreid over de dag te gebruiken.
De lage waterstanden zorgen nog steeds voor problemen binnen de scheepvaart. Er blijft op bepaalde plekken een schutregime van kracht. De lage waterstand zorgt er nog steeds voor dat er minder lading vervoerd kan worden, bijvoorbeeld op de Waal en IJssel.
Bekijk hier de volledige droogtemonitor.

Reactie plaatsen •