Vexpan wil uniforme certificering parkeergarages

donderdag 20 april 2006
timer 3 min

Eén parkeerkeurmerk voor alle parkeergarages in Nederland. Dat is het doel van Vexpan. De organisatie, twintig jaar geleden opgericht als hét podium voor alle parkeerpartijen, wil een eind maken aan de wildgroei op dit gebied. Ook voor straatparkeren moet, in samenspraak met het CROW, een algemene kwaliteitsnorm totstandkomen.

Naast de 'awards' die Vexpan al ruim 10 jaar toekent, nemen ook andere organisaties soms parkeervoorzieningen de maat. Zo keurde de ANWB vorig jaar 60 parkeergarages. Met weer andere invalshoeken vergeleek afgelopen najaar het georganiseerd midden- en kleinbedrijf 32 garages.Op het laatste onderzoek (de 'Nationale Parkeertest') van het Platform Detailhandel was volgens Vexpan-secretaris ing. W.H. van der Heide instrumenteel wel het een en ander aan te merken. Maar belangrijker nog vindt hij dat alle 'garagetesters' nu samen de schouders zetten onder het doel: een kwalitatief goed parkeerproduct.
Om tot een eenheidsnorm te komen heeft Vexpan al gesprekken aangeknoopt met de ANWB. Van der Heide is hoopvol. ‘Binnen één à twee jaar kan een nieuwe certificering een feit zijn, maar een breed draagvlak is wel een voorwaarde.’ Overigens streeft de ANWB niet naar een keurmerk. De bond wil de mening van gebruikers peilen en die informatie beschikbaar stellen. 'Goede parkeervoorzieningen zijn voor ons belangrijker dan awards', aldus een woordvoerder.
Europese normen, van de EPA (European Parking Association), zijn er ook. Vraag is alleen of die wel valide genoeg zijn voor de Nederlandse situatie, stelt Van der Heide. De Europese lat zou volgens hem voor de Nederlandse situatie (relatief hoge tarieven, hoge parkeerdichtheden en grote ruimtelijke druk) wel eens te laag kunnen liggen. Voor de eigen Nederlandse parkeernormering zoekt hij ook contact met het KpVV en CROW. Met die laatste organisatie werkt Vexpan al samen aan een ontwerpwijzer voor inrichting van parkeervoorzieningen.
Ondertussen zijn er Vexpan-'awards' in aantocht voor (betaald) straatparkeren. Een boekje met normen over aantallen, inrichtingscriteria maar ook over gemeentelijke service bij bijvoorbeeld vergunningparkeren, verschijnt binnen enkele maanden. Mits zich genoeg gegadigde gemeenten aanmelden, worden de eerste 'awards' komend najaar uitgereikt.Bij een groeiende behoefte aan kwaliteitsnormering, blijft de gemeentelijke beleidsvrijheid overeind, zo illustreren recente maatregelen. Amsterdamse stadsdelen als Oud-Zuid introduceren basistarieven van 0,10 euro om langparkeerders te weren. Blauwe zones voldeden vanwege handhavingsproblemen niet. Omgekeerd voert de gemeente Diemen in het westelijk stadsdeel de blauwe zone juist weer wel in om langparkeerders te weren. In de regio Haaglanden (negen gemeenten) kunnen bedrijven/bewoners voortaan via de Haaglanden-site alle parkeerinformatie raadplegen. Volgende stap is dat ondernemers, eveneens via de site, makkelijk parkeerontheffingen kunnen vragen. Dat is vooral handig voor bedrijven die op één dag meerdere adressen moeten bezoeken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.