Vialis-medewerker ziet in 50 jaar de transitie van productenfabriek naar systeemdienstverlener

maandag 22 augustus 2022

Vialis heeft in 50 jaar tijd de transitie gemaakt van een maak-organisatie naar een dienstverlenende organisatie. Dat zag de recent gepensioneerde Frank Kortekaas (66) in zijn hele werkzame leven bij Vialis. In 1972 kwam hij in een productieomgeving binnen, terwijl een van de jongstgedienden, Hendi de Greef (28), in 2021 in een kantoor binnenstapte, waar alle collega’s achter een pc-scherm werken. In een dubbelinterview gaan beide collega’s in op verleden, heden en toekomst van Vialis.

Door: Peter Bekkering

Frank Kortekaas sluit zijn dienstverband af bij de afdeling Beheer & Onderhoud, waar hij  installatiedeskundige voor dynamische parkeerverwijssystemen is. Aanvankelijk waren die systemen alleen voor auto’s maar sinds enkele jaren, en nu ook steeds meer, ook voor fietsen. “Ik controleer tegenwoordig op afstand online een storing, kijk wat er aan de hand is en regel zo nodig een servicemonteur die op locatie het probleem oplost.”

Productieomgeving

Kortekaas startte een halve eeuw geleden, op 14 augustus 1972, bij Nederland Haarlem, dat in 1999 werd samengevoegd met Volker Stevin Systems tot Vialis, een VolkerWessels onderneming. “We werden destijds met dertien mensen tegelijk aangenomen.” Hij kwam terecht in een productieomgeving en vond het indrukwekkend: “Het bedrijf maakte alles zelf: VRI’s (verkeersregelinstallaties), lantaarnpalen, de gele verkeerszuilen op de middenberm, de bekende ‘Amsterdammertjes’ en ander wegmeubilair.”

 

verkeerszuil Vialis

verkeerszuil Vialis
Klik op de foto voor een vergroting

 

Kortekaas startte er als elektromonteur: “Ik kreeg een opleiding van twee jaar waarbij je drie dagen werkte, een dag naar school ging en een dag opleiding bij Nederland Haarlem deed.” In die periode maakte hij onder meer halffabricaten voor de VRI kasten en kasten voor de petrochemische industrie en handlampen, die de NS gebruikte om treinen te controleren. “Onverwoestbaar waren die”, lacht Kortekaas. Na die twee jaar ging hij zich bezighouden met de productie van de VRI’s. “Het aansturen van de lantaarn op straat gebeurde nog met relais. De logica van de regeling bestond nog uit printplaten vol met transistors en op de frontjes zaten potentio-meters waarbij je met behulp van een stopwatch de ‘rood/geel/groen tijden’ instelde. Later kwamen er steeds geavanceerdere automaten waar al een processor in zat, zoals de 6800 en later de FR90."

Nederland Haarlem
De fabriek Nederland Haarlem in 1975

"Tegenwoordig zijn het iVRI’s (intelligente verkeersregelinstallaties) met zulke intelligente software dat ze zich min of meer zelf ‘regelen’ en gaan communiceren met voertuigen en weggebruikers die in de buurt zijn van de installatie.” In 1990 kwam Kortekaas bij de afdeling Field Service, voorloper van de huidige Vialis afdeling Beheer & Onderhoud. Hij was daar eerst tekenaar, ging vervolgens naar Engineering en belandde uiteindelijk bij de afdeling Support. Daar werkt hij sindsdien als installatiedeskundige.

 

iVRI Vialis
iVRI’s  'regelen' min of meer zelf en gaan communiceren met voertuigen en weggebruikers die in de buurt zijn van de installatie

Groot kantoor

Hendi de Greef is sinds september 2021 in dienst bij Vialis en werkt na een traineeperiode nu bij de afdeling Ontwikkeling als junior productmanager. Ze ‘beheert’ drie producten: dynamische parkeerverwijssystemen, het Centraal DRIP (Dynamische Route Informatie Panelen) Management Systeem en de VeiligheidsIndicator, het nieuwste product van Vialis, dat ingezet wordt voor een datagedreven risicoaanpak bij VRI’s. De Greef houdt zich bezig met de complete levensloop van producten en ontwikkelingen: “Ik kijk naar de opstart van nieuwe producten en bij bestaande producten kijk ik of ze nog altijd rendabel zijn.” In haar functie houdt ze zich met name bezig met de software: “Ik kijk wat je er nog meer mee kunt en welke verbindingen je kunt leggen. Ook kijk ik of en hoe de data gebruikt kunnen worden voor onderzoek.”

kantoor Vialis
Hendi de Greef treft in 2022 geen fabriek maar een kantoortuin aan

Bijna een halve eeuw na Kortekaas trof De Greef bij haar aantreden een heel ander bedrijf dan Kortekaas aan. “Ik trof geen fabriek, maar een groot kantoor aan met allemaal collega’s achter pc’s. Daarnaast viel me op dat er minstens vijf afdelingen en vakgebieden betrokken zijn bij het ontwikkelen van één product! En hoeveel gekoppelde data en controle er in de producten zit.”

De mail van 1972

De manier van werken is in de loop der jaren ook veranderd. Kortekaas vertelt over de communicatie: “In mijn begintijd stelde je een vraag per brief. Die brieven werden eenmaal per dag opgehaald en aan het eind van de dag had je antwoord. Nu stuur je een e-mail of WhatsApp-bericht en krijg je meteen antwoord. Op de afdeling had je in de begintijd ook één vaste telefoon staan. Nu heeft iedereen een mobieltje.” Hetzelfde geldt voor het voorraadbeheer. “Dat stond destijds in boekjes en nu in een databeheersysteem.” En niet te vergeten het tekenen. “Dat gebeurde op kalk. Als je dan een fout maakte moest je het met een mesje corrigeren. Die tekeningen moest je ook meenemen bij onderhoud, tegenwoordig staan ze allemaal op je laptop.” Ook ziet Kortekaas een verandering in het veiligheidsbewustzijn “In de afgelopen jaren staat veiligheid nog meer centraal. Vroeger was het ‘Kijk je uit’ en nu is het ‘We werken veilig of we werken niet’ en dat heeft iedereen goed op zijn/haar netvlies staan. Een mooie en ook hele belangrijke ontwikkeling want iedereen wil toch weer gezond thuis komen.”

Fabriek Vialis
Vroeger was het ‘Kijk je uit’ en nu is het ‘We werken veilig of we werken niet’

 

Toekomst

Nadat Kortekaas heeft teruggeblikt op veranderingen, schetst De Greef welke veranderingen ze in de toekomst verwacht. “Ik denk dat we als Vialis nog meer van een maak-organisatie naar een dienstverlenende organisatie voor systeemoplossingen gaan. Want ook de vraag van de klant verandert: in plaats van ‘we willen zoveel VRI’s op straat’ is het nu: ‘we willen deze doelstelling bereiken’. Die doelstelling kan bijvoorbeeld zijn verbetering van de doorstroming of minder CO2-uitstoot. Vialis heeft hiervoor nog steeds de experts, de data en het overzicht in huis om zulke vragen te kunnen beantwoorden.” Deze transitie betekent ook dat de focus niet zozeer meer ligt op het alleen verkopen van Vialis-producten, vervolgt De Greef: “Het gaat veel meer om de verbinding, de coördinatie en de samenwerking: tussen onze producten onderling maar ook tussen onze producten en die van andere partijen.”

Frank Kortekaas en Hendi de Greef
Hendi de Greef en Frank Kortekaas zien beiden een mooie toekomst voor Vialis in een mooie markt

Kortekaas ziet een mooie toekomst voor Vialis: “Dan doel ik op de iVRI’s, maar ook op de monitorsystemen waarmee je klanten kunt ontzorgen. Onder meer met predictive maintenance. Wel voorzie ik een uitdaging om in de toekomst aan voldoende servicemonteurs te komen, overal zie je krapte op de markt van mensen die met hun handen werken.” Vijftig jaar werkte Kortekaas bij Vialis en in die halve eeuw zag hij een bedrijf met zijn medewerkers zich ontwikkelen. Die ontwikkeling zal doorgaan. Niet meer met Kortekaas, hij geniet sinds 1 september van zijn pensioen, maar wel met Hendi en haar Vialis-collega’s. “Ik ben trots dat ik zo lang voor Vialis heb mogen werken en ik wil mijn collega’s bedanken voor een hele mooie tijd. Heel veel succes, maar vooral plezier want we mogen werken in een mooie markt!”

 

Vialis

Frank Kortekaas blikt terug op 50 jaar Vialis (Portretfoto's Gideon Smorenburg)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.