Vier werkgroepen in actie voor beter vakgebied

maandag 27 oktober 2014
timer 2 min

De Coalition of Willing, een op 24 juni geformeerde groep vakgenoten die zich sterk maakt voor een beter georganiseerd vakgebied, heeft op 15 oktober een concept position paper besproken. Ook zijn 5 startacties geformuleerd. Vier van deze acties zijn opgepakt door werkgroepjes. Hun (tussen)resultaten worden in de komende tijd tijdens publieke bijeenkomsten teruggekoppeld.

Redactie

De bijeenkomst van 15 oktober was een vervolg op de LEF-bijeenkomst van 24 juni 2014, waar deze Coalition of Willing werd gevormd. Deze groep formuleerde toen 15 uitdagingen voor het vakgebied. Voordat deze uitdagingen verder worden opgepakt, werd eerst een concept positionpaper gelanceerd.

Position paper

In deze positionpaper wordt de problematiek geschetst, een analyse ervan gedaan, een visie gegeven en worden toekomstige uitdagingen beschreven. Deze position paper kan vervolgens worden aangeboden aan directies en bestuurders van belangrijke organisaties en aan politici. Doel ervan is om draagvlak en steun te verkrijgen voor de transitie en die op een professionele manier vorm te geven. Het rondsturen van een definitief position paper is gepland voor begin december 2014.

Netwerkorganisatie

Belangrijke uitkomst van het gesprek rond de position paper is dat een goede netwerkorganisatie (niet weer een nieuwe beroepsvereniging) van belang is om verbindingen en samenwerkingen tot stand te brengen. Dit is dan ook het belangrijkste korte-termijndoel

Vijf acties

Vervolgens benoemde de Coalition of Willing zo’n 20 acties om tot een geslaagde transitie te komen. Hieruit zijn vijf concrete acties geselecteerd die door 4 spontaan geformeerde werkgroepen voortvarend werden aangepakt.

De vijf geselecteerde acties zijn:

1. Middelen voor een professionelere aanpak van de transitie

2. Bruggen slaan naar andere vakgebieden + Leren van elkaars praktijken + Leren van buiten je werkgebied + Delen en leren van elkaars trots

3. Netwerk in beeld, en bouwen hiervan + maken van een omgevingsanalyse

4. Uitzoeken toegevoegde waarde van het vakgebied

5. Naar een mobiliteitsagenda (welke uitdagingen, gezien maatschappelijke, ruimtelijke en technologische ontwikkelingen, komen op ons af?)

Met uitzondering voor actie 1 is per actie een werkgroep begonnen met een ruw stappenplan (wie, wat, wanneer). Deze plannen worden in de komende maanden verder uitgewerkt tot een definitief plan van aanpak voor elk van deze uitdagingen.

Publieke terugkoppelingsmomenten
De eerstvolgende publieke terugkoppelingsmomenten zijn op 12 november op het Nationaal verkeerskundecongres in een speciale workshop, en op 27 november op de Dag van Verkeer en Mobiliteit in de Verkeer in Beeld/Verkeerskundestand.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.