VIM: wegen aanleggen kan slimmer en efficiënter

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) maakte op 2 juni de resultaten van het project ‘intelligente walsen’ bekend. Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met de Belgische Vereniging voor Asfaltproducenten (BVA), het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) en vier walsproducenten.

Na de aanleg van een nieuwe asfaltweg, laat de overheid kernboringen uitvoeren om de kwaliteit te controleren. Het boren beschadigt echter de weg en bij slechte resultaten kan de aanleg niet meer verbeterd worden. Het is dan ook een stuk efficiënter om belangrijke data al tijdens de aanleg te registreren. Dit kan via zogenaamde ‘intelligente walsen’, die uitgerust zijn met een systeem dat een aantal parameters bijhoudt en de bestuurder signalen geeft. Op die manier kan de aannemer bijsturen tijdens de aanleg en achteraf het walspatroon en de bijbehorende resultaten als bewijs bij oplevering overhandigen. Hierdoor verhoogt de kwaliteit van de afgeleverde werken en is er minder hinder voor het verkeer gedurende de levensloop van het wegdek.

Inzet van intelligente walsen
Volgens Ingrid Lieten, Vlaams minister van innovatie, worden deze intelligente systemen momenteel heel weinig ingezet in Vlaanderen. Doelstelling van het proefproject ‘intelligente walsen’ is om te achterhalen waarom dat zo is. Het aanlegproces is  getest en er is gekeken hoe dit geoptimaliseerd kan worden tot een kwalitatief beter aangelegde asfaltverharding.

Het proefproject

Vier intelligente asfaltwalsen werden ingezet voor een proef op de N70 te Lokeren. Het projectteam vergeleek de resultaten van de intelligente systemen met deze van de kernboringen op de werf. Alle resultaten gaven aan dat de gewenste verdichting bereikt werd. De intelligente systemen geven een continu beeld van de uitgevoerde werken en staan de machinist bij in zijn werkzaamheden.

Terugschroeven van aantal kernboringen haalbaar
Koen Valgaeren, algemeen directeur van het VIM, concludeert: ‘Het project, dat een vervolgproject is van een eerder onderzoek over wegdekbeheersystemen, schept duidelijke verwachtingen over het inzetten van intelligente walsen op de werf. Het aantal kernboringen kan daadwerkelijk worden teruggeschroefd.’

Alle partijen zijn het er over eens dat verder onderzoek nodig is.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Intelligente walsen kunnen belangrijke data al tijdens de aanleg registreren

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden