Vlaams 'denkforum mobiliteit' flopt

maandag 18 december 2006
timer 2 min

Verstand van verkeer heeft iedereen. Maar figuurlijk gesproken komen weinig mensen er voor 'in beweging'. Een Vlaamse poging om van het onderwerp een breed internet-publieksthema te maken, liep al binnen enkele maanden spaak.

'Denkforummobiliteit.be' was en is nog steeds de site waar Vlaamse mobilisten op prikkelende thema's, aangereikt door de grootste Vlaamse kwaliteitskrant 'De Standaard', hun zegje kunnen doen. In samenwerking met de stichting Mobiel 21 vzw en de Belgische spoorwegen (NMBS) werd de internetdiscussie aangezwengeld.
Als poging om mobiliteit uit de exclusieve deskundigensfeer te halen is het experiment mislukt, geeft onderzoeks- en stafmedewerkster Ilse Vleugels van Mobiel 21 toe. De eerste weken (het denkforum startte dit voorjaar) werd er over de thema's als 'recht op mobiliteit' en 'vrijetijdsmobiliteit' nog wel breed gediscussieerd. Maar een halfjaar na dato resteert nog een 'harde kern' van zegge en schrijve 63 geregistreerde gebruikers. Tot zo'n registratieplicht moest men overigens besluiten nadat in eerste instantie sprake was van misbruik en mensen bijvoorbeeld onder verschillende namen hun mening probeerden door te duwen.
Anderzijds 'winkelden' veel bezoekers vrijblijvend op de site zonder zelf met een mening op de proppen te komen, signaleert Vleugels. Werkelijk vernieuwende ideeën kwamen ook daardoor niet naar voren. Evenmin voegde de discussie veel toe aan verkeersonderzoek en heersende meningen op het vlak van mobiliteit, erkent zij. Wel poogt de stichting - twee jaar geleden voortgekomen uit de wereld van belangenbehartiging voor fietsers en voetgangers - het onderwerp nu op een andere manier uit de 'onder ons'-sfeer te krijgen. Thema's/reacties over bijvoorbeeld vrijetijdsmobiliteit worden doorgegeven en besproken met beleidspersonen op gebieden als toerisme en economie. Dáármee wordt volgens Vleugels tenminste wel enigszins een isolement doorbroken.
Tot een echte publieksdiscussie leidde 'denkformummobiliteit.be' echter allerminst. Met 327 reacties scoorde het onderwerp 'Op weg in de vrije tijd' (met de auto op zoek naar rust?) nog het meest, gevolgd door de vraag of iedereen onbeperkt recht heeft op mobiliteit (204 reacties). Bij thema's als telewerk en bedrijfsmobiliteit bleef het angstwekkend stil.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.