Vliegende Brigade helpt bij aanbestedingsgolf

woensdag 24 maart 2004
timer 3 min

Dit jaar en volgend jaar wordt een ware vloedgolf van aanbestedingsprocedures verwacht in het openbaar vervoer. Het is heel lastig om ieder voor zich deze klussen te klaren, maar met zijn allen moet het lukken. Dat is de achterliggende gedachte van de Vliegende Brigade Aanbestedingen, die het CVOV dit voorjaar wil instellen ter ondersteuning van aanbestedingen.

Het idee werd geïntroduceerd door M. van Eeghen, directeur-generaal Personenvervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat tijdens de jaarconferentie van het CVOV afgelopen najaar. De eerste aanbestedingen die achter de rug zijn, verliepen zonder noemenswaardige problemen. Het waren dan ook slechts een handjevol aanbestedingen per jaar van gemotiveerde overheden die zich over het algemeen voorstander tonen van marktwerking in het openbaar vervoer.
De komende twee jaar wordt het tempo waarin aanbestedingen plaatsvinden flink opgeschroefd en komen geleidelijk aan die overheden aan de beurt die het liever anders zien. Zonder stroomlijning en spreiding kunnen zowel de overheden als vervoerbedrijven de aanbestedingsgolf waarschijnlijk niet aan. Zelfs het CVOV vreest niet te kunnen voldoen aan de verwachte hausse van ondersteuningsvragen.
Met recente aanbestedingen is weliswaar veel ervaring opgebouwd, maar de variëteit is groot. Bepaalde aspecten worden in vergelijkbare situaties verschillend door vervoersautoriteiten ingevuld. De indruk bestaat dat ieder voor zich bezig is het wiel opnieuw uit te vinden. Voor vervoerbedrijven is dit lastig, omdat bij aanbestedingen van aangrenzende concessies nogal eens uiteenlopende eisen worden gesteld.
De Vliegende Brigade Aanbestedingen (VBA) moet uitkomst bieden. Doel van de brigade is ervoor te zorgen dat iedere aanbesteding organisatorisch een succes wordt, de aanbestedingsgolf hanteerbaar wordt, waar mogelijk nog enige spreiding te bewerkstelligen en ov-autoriteiten zo veel mogelijk gebruik te laten maken van de leerervaringen van anderen.
De vraag is in hoeverre de VBA verschilt van de ondersteuningswerkzaamheden die het CVOV al verricht. Het CVOV worstelt hier zelf ook mee en ziet de VBA als een club die dezlfde diensten op een andere manier aan de man brengt; oftewel een aanvullend ‘distributiekanaal’ ten opzichte van de bestaande.
De huidige visie van een vliegende brigade is een team van medewerkers van het CVOV, aangevuld met beleidsmedewerkers van ov-autoriteiten die al een aanbesteding achter de rug hebben. Het gaat dan met name om ambtenaren die specifieke ervaring hebben op deelaspecten van een aanbesteding, zoals kwaliteit, innovatie, reisinformatie. Er wordt nog nagedacht over de manier waarop de VBA precies moet worden georganiseerd en worden ingebed in de CVOV-structuur. Maar ook over de gereedschapskist waarmee het aan de slag gaat. De bedoeling is dat de VBA dit voorjaar al van start gaat.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.