Voetgangersbeweging dringt aan op aanpassen wet- en regelveging

dinsdag 26 mei 2020

Vanwege de opkomst van nieuwe voertuigtypen, zoals de speedpedelec, elektrische steps en bijvoorbeeld elektrische skateboards, dringt de Voetgangersbeweging er op aan om de wet- en regelgeving aan te passen. Volgens de Voetgangersbeweging is het vaak niet duidelijk welk voertuig nu precies op welke plaats op de weg hoort en ontstaan hierdoor onveilige situaties. 

De Voetgangersbeweging doet de aanbeveling om wetgeving te baseren op het functioneel gebruik van de openbare ruimte, en niet meer op de voertuigclassificatie, zoals nu nog wel het geval is. 

De plaats op de weg wordt nu nog bepaald op basis van de voertuigclassificatie en op het reglement verkeerstekens en verkeersregels (RVV 1990). Dit voldoet echter niet altijd meer, omdat nieuwe voertuigtypen afwijken, zowel qua omvang als van snelheid. De wet stelt elektrische steps en skateboards zelfs helemaal geen plek op de weg beschikbaar, terwijl deze voertuigen in de praktijk wel op de weg gebruikt worden. De Voetgangersbeweging stelt regelmatig klachten te ontvangen over de veiligheid. 

De grote verschillen in snelheid tussen voetgangers, bromfietsen en racefietsen baart de beweging zorgen, net als moeilijkheden met het op afstand herkennen van het verschil tussen bijvoorbeeld een snor- en een bromfiets. De voetgangersbeweging heeft een pleitnota aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen. Belangrijk onderdeel van de nota  is een pleidooi voor aanpassing van het wegprofiel met een absoluut obstakelvrije ruimte van minimaal 2 meter voor voetgangers. De Voetgangersbeweging ziet graag een verschuiving van beleid gericht op maximumsnelheid naar beleid vanuit de functie van een voertuig in de openbare ruimte. Dit zou dan concreet de scooters en fietsers verbannen van het fietspad. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.