Voldoende reizigers voor HST-shuttle Maastricht-Luik

maandag 4 juli 2005
timer 2 min

‘Er zijn voldoende potentiële reizigers voor een goede treinverbinding tussen Maastricht en het Europese netwerk van hogesnelheidslijnen. Dit blijkt uit een interregionaal onderzoek naar het vervoerspotentieel in opdracht van de gemeente Maastricht. Direct betrokken overheden en vervoersmaatschappijen hebben reeds een eerste overleg gevoerd over de implementatie van de onderzoeksresultaten.

De gemeente Maastricht heeft in de afgelopen maanden in samenwerking met de provincie Limburg, de stad Luik, de Belgische en Nederlandse spoorwegen en Thalys International laten onderzoeken of er voldoende vervoerspotentieel bestaat om een goede aansluiting te realiseren op het netwerk van hogesnelheidslijnen in Luik. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Europees samenwerkingsproject HST Connect met financiële steun van de Europese Unie en de provincie Limburg. Hiervoor zijn ruim 3000 mensen uit Nederlands en Belgisch Limburg en de regio Eindhoven geënquêteerd. Zes varianten zijn onderzocht, variërend van een HST-shuttlestoptrein tussen Maastricht en Luik tot een directe Thalys-trein tussen Maastricht en Parijs. Of het voorspelde reizigerspotentieel in 2007 ook daadwerkelijk op het perron staat is nog wel afhankelijk van factoren als snelheid (aantal stops), de prijs van een treinkaartje, het comfort van de trein en de verschillen in spoorwegtechniek en -exploitatie tussen de twee landen.
Uit het onderzoek blijkt verder het belang van een goede en snelle treinverbinding met de luchthaven Brussel Nationaal (Zaventem) en, in mindere mate, met de luchthaven Brussel Zuid (Charleroi). Gebleken is dat er regelmatig mensen met de auto van en naar deze vliegvelden worden gebracht en gehaald bij gebrek aan een goede en snelle treinverbinding.
Ten slotte biedt een goede en snelle verbinding van Maastricht met het HST-netwerk kansen voor de ontwikkeling van de regionale economie.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.