Volledige stadsdienst Leeuwarden op aardgas

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Alle 20 stadsbussen in Leeuwarden rijden vanaf vandaag op aardgas. Hiermee willen provincie Fryslân, Arriva en gemeenten de uitstoot verminderen.

Op termijn wil de provincie Fryslân overstappen op groen gas, zodat het Friese vervoer nog duurzamer wordt. Er rijden al meer aardgasbussen in Fryslân. Ameland kreeg in 2010 vier aardgasbussen en een vulpunt. In Zuidoost-Fryslân rijdt Qbuzz met zeven aardgasbussen.

Technische aspecten

De bussen hebben hetzelfde uiterlijk als de andere bussen van Arriva. Ze zijn alleen wat hoger vanwege de brandstoftank op het dak. De actieradius van de bussen is ongeveer 400 km en de uitstoot is hetzelfde als die van een Euro 6 motor. Daarbij heeft de bus ook bijna geen roetuitstoot en is stiller dan een bus die op diesel rijdt, doordat de motor dwars achterin is geplaatst.

Rijden op groen gas

De provincie heeft voor de busconcessie Noord- en Zuidwest-Fryslân afspraken gemaakt om het openbaar vervoer duurzamer te maken. Een van die afspraken is om de stadsdienst op termijn op groen gas te laten rijden. De komende jaren kijkt de provincie of het rijden op groen gas kan worden uitgebreid naar de streekbussen. Dit is nu nog te duur. Arriva rijdt inmiddels met nieuwe dieselbussen die aan de laagste uitstootnormen (EVV) voldoen. Een ander groen initiatief zijn zes elektrische bussen op Schiermonnikoog. Die gaan in het voorjaar rijden.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Verkeerswethouder Thea Koster, Arriva directeur Anne Hettinga en Gedeputeerde Johannes Kramer presenteren stadsbus op aardgas

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.