Voorloper: Truck Platooning

woensdag 18 december 2019
timer 2 min

Dankzij geautomatiseerde rijtechnologie kunnen vrachtwagens straks als  korte pelotons rijden. Dit levert meerdere voordelen op, zoals een lager brandstofverbruik, verbeterde doorstroming en mogelijk minder arbeidskosten. Deze voordelen, plus de verwachting dat platooning de eerste implementatie van geautomatiseerd rijden in een open, ongecontroleerde omgeving is, maakt het een onderwerp van interesse voor academici en praktijkmensen. Er zijn wereldwijde tests uitgevoerd en platooning-literatuur groeit gestaag.

In zijn werkpakket bekijkt Bhoopalam platooning vanuit het perspectief van de chauffeurs. Platooning zal op alle stakeholders effect hebben, maar de chauffeurs worden het meest direct beïnvloed, vanwege de verandering in de rijtaak. Om hiervoor een platform te bieden, worden verschillende focusgroepen gevormd door  truckstops in Nederland te bezoeken. Door met bereidwillige chauffeurs te praten, komt een open discussie op gang. Deze focusgroepinstelling initieert een groepsdynamiek waarin onderzoekers meer een faciliterende rol in de discussie hebben en chauffeurs op elkaars ideeën voort kunnen bouwen. Bij de eerste paar sessies is te merken dat de chauffeurs niet erg enthousiast zijn over platooning. Naast het feit dat ze veel problemen zien die platooning kunnen belemmeren, vinden zij dat hun banen zinloos worden, vooral als hun rijtaak verschuift van actief naar monitoring. Zij begrijpen ook dat deze nieuwe technieken in werking zullen treden, hoewel er verschillende opvattingen zijn over de vraag of dat vroeg of laat zal zijn.

Daarnaast wordt een transportoptimalisatie-perspectief ontwikkeld om pelotons efficiënt te plannen om zo de voordelen van platooning te maximaliseren. Dat wil zeggen: van een set vrachtwagens worden de gegevens, zoals oorsprong, bestemmingen en schema's, zodanig gerouteerd dat ze als nuttige pelotons hun schema’s kunnen naleven. Dit perspectief bestaat uit modellen en algoritmen die geschikt zijn voor dit doel.

Mini-special STAD
In deze mini-special tussenresultaten van het vier-jarige onderzoeksprogramma STAD:  Spatial and Transport impacts of Automated Driving binnen het SURF programma van NWO, Smart Urban Regions of the Future. Het STAD-project wordt gecofinancierd door NWO.

 
Auteur: Anirudh Kishore Bhoopalam, Erasmus Universiteit Rotterdam / Roy van den Berg, SmartPort

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.