Voorrang Apeldoornse hulpdiensten door korte afstands radio

woensdag 25 januari 2006
timer 2 min

Ambulance, brandweer en de huisartsenpost in Apeldoorn krijgen, evenals de bussen, voorrang bij verkeerslichten via een intelligent en draadloos communicatiesysteem. Dit zogenaamde KAR-systeem beïnvloedt verkeerslichten en dynamische afsluitingen met radiogolven. De gemeente verwacht dat het systeem de aanrijtijden positief zal beïnvloeden.

Tot voor kort maakten hulpverlenende diensten in Apeldoorn gebruik van een ander communicatiesysteem dan het openvaar vervoer. Bussen gaven via bedrading in het wegdek een signaal aan verkeerslichten als zij een kruispunt naderden. Dit systeem werkte weliswaar naar tevredenheid, maar was duur in aanleg en onderhoud. Bovendien was het niet geschikt voor hulpdiensten, omdat zij geen vaste routes rijden, zoals de bussen.
In 2004 begon de gemeente met het vervangen van een aantal verkeerslichten. Nieuwe VRI’s werden uitgerust met het KAR-systeem. Deze verkeerslichten worden draadloos beïnvloed door middel van radiogolven (korte afstands radio) en geven bussen en nu dus ook voertuigen van de ambulancezorg, brandweer en huisartsenpost voorrang als ze rijden met zwaailicht en sirene. De gemeente stelde samen met provincie Gelderland circa 330.000 euro ter beschikking om de 17 voertuigen van de brandweer, negen ambulances, een piketauto van de Ambulancezorg NoordOost Gelderland, twee auto’s van de huisartsenpost en de verkeersregelinstallaties in Apeldoorn uit te rusten met het KAR-systeem. De gemeente heeft bewust gekozen voor één systeem in de VRI's. Aan de VRI-kant worden daarmee nauwelijks extra kosten gemaakt; alleen wat software in het applicatieprogramma, dat beschrijft wat er moet gebeuren bij een prioriteitsaanvraag van een hulpdienstvoertuig.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.