Voorwoord: 2017: fake news (VK6/2017)

vrijdag 22 december 2017
timer 2 min
Hoe kijken we over tien jaar terug op 2017? Misschien als het jaar waarin we voor het laatst dachten nog wel even door te kunnen kachelen op de oude voet, met de blik ver in de toekomst en de mond vol van veranderingen die allemaal nog zullen komen.

Ik ontmoette dit jaar iemand bij een tramhalte in Schiedam. We belandden onverwacht in een interessant gesprek over de wereld van nu tijdens onze tramrit naar Rotterdam CS. Het was net na de verkiezing van Donald Trump: een wereld in verwarring en verbazing. Mijn gesprekspartner voorspelde wat het woord van 2017 zou worden: fake news. 

 

Ik dacht eraan toen ik de investeringen las die de nieuwe minister aankondigde voor nieuw asfalt én aan de gepaard gaande mediaberichten over filespoken en filerecords. Precies rond die tijd plaatsten we een blog van drie onderzoekers: Bert van Wee, Arie Bleijenberg en Huib van Essen (www.verkeerskunde.nl/blog). Hun betoog: de cijfers die het ministerie gebruikt om de asfaltering te onderbouwen kloppen niet. Je gelooft het haast niet als je de headlines leest, maar toch.

 

De onderzoekers eindigen waar ik mee begon: ‘Omdat nog onvoldoende wordt beseft dat we midden in een transitie van onze mobiliteit zitten, bestaat de neiging om op de oude voet door te gaan. Het is echter niet waarschijnlijk dat we teruggaan naar groeicijfers van twee decennia geleden. In deze situatie waar oude denkkaders nog sterk aanwezig zijn, is het belangrijk de feitelijke ontwikkelingen op de voet te volgen en er bij grote investeringen in weguitbreiding rekening mee te houden dat de groei van het autoverkeer onder de huidige prognoses kan blijven.’ 

 

Wat wordt het jaar 2017? Trump, fake news? Het onderste uit een oude kan halen? Of het jaar dat we durfden in te zien dat er nieuwe glazen staan om te proosten: op een mooi 2018!   

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden