Voorwoord: Coöperatie (VK 4/2014)
maandag 23 juni 2014
timer 2 min

65 jaar was Verkeerskunde een vakuitgave van de ANWB. Dat gaat veranderen. Over de leeftijd kun je allerlei grappen maken: pensioen, oude dame of heer, maar de leukste die ik kan bedenken is dat Verkeerskunde na een goede opvoeding de moederschoot gaat verlaten om onder eigen naam een professionele rol te gaan spelen, zonder het contact met het ouderlijk huis te verliezen.

Die relatie ANWB -Verkeerskunde zal zeker blijven bestaan, niet in de laatste plaats vanwege het min of meer natuurlijke karakter. Immers: de eindgebruiker van de producten en diensten die de vakgroep oplevert, is de weggebruiker en die wordt vertegenwoordigd door de ANWB. Of zoals, Geert van Wijhe, directeur van de Nationale Bewegwijzeringsdienst verderop antwoordt op de vraag wiens doelen hij en partners bereiken met bewegwijzering: ‘Die van de weggebruiker, dat blijft.’

En, inderdaad, ook de nationale bewegwijzering opereerde maar liefst 110 jaar vanuit de ANWB. En gaat nu onder coöperatieve vleugels verder als centrale instantie voor de bewegwijzering in Nederland.

Ook Verkeerskunde zoekt naar een coöperatieve vorm van samenwerking. Niet in de veronderstelling dat er iets wezenlijks zou moeten veranderen in opzet en doel van het medium, maar wel met de overtuiging dat er nog beter werk gemaakt kan worden van een goed vakmedium. Het is goed dat er ook in de wereld van de vakmedia een vorm van coöperatie optreedt. Waarom? Ik citeer graag Herman Wijffels, die onlangs in Trouw een betoog hield over coöperaties, ofwel: het opnieuw inzetten van oude waarden als solide basis voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen. Hij beschrijft een coöperatie als een netwerk met een horizontale en open organisatievorm die het mogelijk maakt om aanwezig potentieel en creativiteit ten volle te benutten. Ik ga ervoor.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden