Voorwoord: de transitie zomert (Vk6/2016)
vrijdag 23 december 2016
timer 2 min

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, zeggen we als de eerste zonnestraal een koude lente opwarmt. Ok, maar in de laatste nummers van uw vakblad stralen steeds vaker en ook steeds meer zonnestralen: het mobiliteitsplan 2015 van de gemeente Utrecht in VK2, het artikel slimme mobiliteit in Overijssel in VK3, het hele dossier ‘Mobiliteitsplannen’ in VK 5 en het complete dossier ‘De verkeerskundige’ in dit nummer, naast ‘schitterende’ bijdragen in uw jaarlijkse Trendboekje (bijgaand). 

Zo veel zon duidt niet meer op een regulier ‘tijdperk van verandering’, maar op een ‘verandering van tijdperk’, om met Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, te spreken. 

De contouren van dit tijdperk doemen op in ‘integraal werken als uitgangspunt’, in ‘breder kijken’ naar mobiliteit in een stad en in de openbare ruimte. En ook in ruimtelijke ontwikkelings- en herinrichtingsplannen die starten met ‘mobiliteit’ in plaats van er mee af te sluiten. Kortom, een tijdperk waarin de verkeerskundige frontspeler is in plaats van hekkensluiter. 

Even wennen, maar de voorlopers zijn enthousiast. Wie eenmaal integraal (samen)werkt wordt snel verrast door nieuwe inzichten en onverwachte mogelijkheden. Om maar één te noemen: burgers die ambitieuze verkeersplannen omarmen, zelfs als ze minder ruimte voor de auto bieden.

Wel een duidelijke opdracht aan de opleidingen: behoud het ambacht en de kunde, maar verrijk de opleiding met het ontwikkelen van vaardigheden en competenties die passen bij frontspelers.

Nettie Bakker, 

hoofdredacteur Verkeerskunde

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden