Voorwoord: Geel (VK 6/2015)
vrijdag 18 december 2015
timer 2 min

Geel? Geel is onze actuele kleur in het trendkwadrant dat Peter Heshof maakte op basis van een studie naar de tijdgeest van Carl Jung (p 21). Heshof kleurt de periodes waartussen we als mensen steeds maar heen een weer bewegen. En waar we, in een nieuwe kleurfase (tijdgeest), steeds weer nieuwe vormen aangeven, afhankelijk van de sociaal-economische, demografische, politieke en technologische omstandigheden van dat moment.

We leven nu in geel, een periode waarin gevoel, emotie en beleving pieken. Nu ik al het dossier ‘van Trend naar Beleid’ en het Trendboekje heb gelezen, weet ik een beetje wat ik zou moeten zien als ik door mijn oogharen in de media en om me heen kijk, Zowel in het groot (mondiale sociale platforms), als in het klein (emo-speelfilmpjes in de reclamezendtijd), en in positieve zin (spontane, creatieve, liefdevolle en vrijwillige burgerinitiatieven) en in negatieve zin (oorlogen gedreven door haat). Emotie en gevoel ten top.

Vanuit het geel schuiven we op naar oranje, naar vrijheid. Hoe lang deze etappe duurt? Een jaar of vijf, korter, langer? Het belangrijkste van tijdgeesten lijkt mij in ieder geval, om ze serieus te nemen. Je hoort wel eens dat iemand ‘tegen de stroom inzwemt’. Verander ‘stroom’ gerust in ‘tijdgeest’. Er is geen keren aan.

Vertalen we dit naar mobiliteit dan vallen actuele maatregelen en aandacht op zijn plaats: beleving op stations, gemak, comfort en de mobilist centraal, maar ook tegemoet komen aan ‘beleving’ met 130 km/uur. En we liggen goed op koers: op weg naar keuzevrijheid en vrijheid van denken en handelen in de zelfrijdende auto.

Ook Verkeerskunde kleurt mee. Op een eenvoudige, maar niet minder respectvolle manier door de covers in 2016 geel te kleuren. Geel op weg naar oranje, naar vrijheid. Te beginnen met het Trendboekje als bijlage bij deze laatste Verkeerskunde van 2015.

Nettie Bakker
nettie@verkeerskunde.nl

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden