Voorwoord: Regelneef (VK 1/2013)
dinsdag 3 december 2013
timer 2 min

Het verkeerslicht, de verkeersregelinstallatie, onze VRI, beleefde zo’n 30 jaar geleden een bijzonder groeimoment: het werd toegerust en ingezet als eerste maatregel voor dynamisch verkeersmanagement, zo leerde ik tijdens de productie van dit nummer met VRI-dossier. 

Kijk je door je oogharen naar de status en positie van de VRI in de afgelopen 30 jaar, dan zie ik ook dat de mast met lantaarns op veel plaatsen het veld heeft moeten ruimen voor één-,  en later ook voor tweestrooksrotondes. 

Een kwijnend bestaan zou je denken, maar nu keert weer het tij en gloren er opnieuw  gouden tijden voor deze regelneef van de eerste orde.

We kennen de VRI als instrument dat strak in de lijn en consequent op instructie rood en groen geeft, niet voor niets een succesvolle opvolger van de verkeersagent. De mast blijft, de lantaarns ook, maar de instructies veranderen. Vrij onzichtbaar, want er gebeurt tegenwoordig iets in de software. Daarmee kunnen VRI’s binnenkort nog veel meer dan je van de onverstoorbare buitenkant zou vermoeden.

Waren de VRI’s de laatste jaren al in staat om verkeersafhankelijk meer rood of groen te geven op hoofd- of zijtakken, binnenkort kunnen ze op kruispuntniveau atypisch gaan reageren ten behoeve van de doorstroming op een groter netwerk. Een nieuwe fase in dynamisch verkeersmanagement, met ook een nieuwe naam: gecoördineerd netwerkbreed verkeersmanagement, GNV.

De VRI? Geen GNV zonder VRI leest u in het DVM-VRI-dossier. Van de VRI moeten we het dus hebben. Toch zal het lonkende GNV-succes niet liggen aan mast, lantaarn of software, maar aan voldoende kundige en bekwame regelneven van vlees en bloed: aan verkeerregeltechnici die geautomatiseerde regelscenario’s kunnen opstellen voor de VRI.

En precies daar ligt een punt van zorg waar al vaker voor is gewaarschuwd. Mede daarom start op 12 maart (p.22) een nieuw initiatief, een debat om uw vak, de kunde en de koers van verkeerskunde te borgen. U bent zeer welkom!

Nettie Bakker, hoofdredacteur

  

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden