Voorwoord: Transitie, ook uw rol kantelt (VK2/2016)
vrijdag 25 maart 2016
timer 2 min

Verderop een opmerkelijk artikel over het Utrechts Mobiliteitsplan 2025. Het bevat inhoudelijke trendbreuken en het gaat ook u aan. Uw rol zal kantelen. Hoe? Ik neem u mee, stap voor stap.

Eerst een inhoudelijke trendbreuk. De traditionele mobiliteitspiramide en het bekende ABC-beleid kantelen in Utrecht. Beide starten bij lopen en fietsen. Dat betoogden overigens ook vakgenoten in het dossier Voetgangers in VK 1 en u komt het ook weer tegen in het nieuwe dossier Openbaar Vervoer van Alexandra van Huffelen, directeur GVB.

Dan het beleidsproces. ‘Kijk naar de tijdgeest en naar trends voordat je aan een beleidsplan begint’, zeggen de auteurs. Hoe? Dat leerde u in het Trend-dossier in VK6/2015. Luca Bertolini doet er in het OV-dossier nog een schepje bovenop: ‘Begin met een experiment. Leer eerst en schrijf dan een beleidsplan’. Waarom? De oude werkwijzen werken niet meer.

En dan, uw rol en positie in het maatschappelijke veld. Zelf volg ik met interesse de zoektocht naar een toekomstprofiel van het vak en van de vakkundige aan de ‘Transitietafel Verkeer en Mobiliteit’ onder leiding van Mike Bérénos. De auteurs uit Utrecht hebben ook hier een heldere visie op: U mag terug, naar voor het begin van de jaartelling van verkeerskunde. Daar schrikt u van? Het valt mee, die jaartelling begint pas in de jaren 50. Volgens de auteurs is het nu tijd dat het vakgebied ‘verrijkt en met eigen identiteit’ terugkeert, als loot aan de stam van de stadsplanning.

Verkeerskunde, het vak dat jarenlang achteraf problemen oploste, mag wat de auteurs - én wat Aad Wilmink in ‘Wat bezielt u’ – betreft, samen met andere disciplines, met lef vooruit kijken, en visies vormen op basis van kennis en kunde. Verkeerskunde, het blad dat met u optrok vanaf de oorsprong, volgt u ook nu op dit transitiepad.’

Nettie Bakker, hoofdredacteur
nettie@verkeerskunde.nl

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden