Voorwoord: Transitie: we gaan los (VK 7/2014)
vrijdag 19 december 2014
timer 2 min


 

We moeten er maar aan: we leven in een periode van transities, van onomkeerbare processen. Onze vertrouwde ankers krabben; stuk voor stuk verliezen ze contact met hun ankerplaatsen, we lijken als samenleving steeds meer te drijven. Soms in een vliegende vaart, dan weer in schijnbaar kabbelend water. Steeds minder stuurlui die de vloot op koers weten te houden naar een nog onzichtbare wereld achter de horizon.  

In dit transitienummer: allereerst Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde. Hij kan niet wachten, versnelt waar mogelijk transitieprocessen en werpt tussendoor- ook even in deze Verkeerskunde -  een scherpe blik op samenleving en mobiliteit.

Dan Marieke Martens, hoogleraar human factors en gasthoofdredacteur voor het dossier ‘Duurzame Mobiliteit’. Ook zo’n vertrouwd containerbegrip, maar komen we daarmee op weg? Martens dacht er over na en ontrafelde het begrip in vier pijlers die zich - zo blijkt - afzonderlijk heel goed moeten ontwikkelen, maar tegelijkertijd ook de juiste verbindingen met elkaar moeten aanknopen, omdat ze niet afzonderlijk, maar alleen samen, duurzame mobiliteit mogelijk kunnen maken.

De derde transitie in dit nummer is die in het vakgebied zelf. Deze verloopt bijna volgens het boekje: een bottum-up-beweging met de blik gericht op bundeling van kennis en het versterken van het vaknetwerk, want dan praat je mee in nieuwe vaarwateren: op basis van kennis en netwerken.

Nog niet overtuigd van een maatschappij-brede transitie? Jan Rotmans en ‘de zijnen’ houden de ontwikkelingen maatschappij-breed nauwlettend in de gaten en publiceerden juist een up date in het boek: ‘Verandering van tijdperk, Nederland kantelt’.

Ten slotte heeft Verkeerskunde zelf ook transitienieuws. Zo wordt de traditionele eindejaarsuitgave ‘Trends’ verschoven naar de eerste uitgave in 2015. En, belangrijker nog, de actuele redactieformule verandert. Verkeerskunde gaat zich focussen op vakgenootschap en vakmanschap via alle moderne mediakanalen. Dat betekent minder accent op vakuitvoering, meer op vakvorming en vakkennis. Jammer van het vakuitvoeringsnieuws? Dat vindt u nu juist weer meer in zusterblad Verkeer in Beeld.  

 

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden