Voorwoord: Wegdromen (VK 3/2014)

maandag 28 april 2014
timer 2 min

In de rubriek Wegdromen vragen we sinds dit jaar hoe verkeerskundigen hun vakkennis op peil houden. Dat levert na drie nummers al een aardige diversiteit op: Edwin

Elgersma uit Apeldoorn volgt dit jaar een cursus over wet- en regelgeving binnen de verkeerkunde en discussieert via verschillende verkeerskundige media en fora. Ton Withoos uit Tilburg spreekt collega’s tijdens bijeenkomsten van de intergemeentelijke verkeerstechnische werkgroep (IVW) en nam deel aan CROW-werkgroepen. En Jan Vermeulen uit Arnhem leest veel (Verkeerskunde!) en praat met vakcollega’s in het Intergemeentelijk Verkeersoverleg, de ambtelijke werkgroep van de VNG Verkeerscommissie. Ook volgt hij werkbijeenkomsten, zoals van het KpVV.


Het is een meer dan belangrijke vraag, want hoe houd je je vakkennis op peil in een vakgebied dat op alle fronten in beweging is en steeds meer en steeds vaker wordt bespeeld door nieuwe spelers, slimmere voertuigen en mondige weggebruikers. Carlo van de Weijer schetst een toekomstig beeld van verkeerskundige en vakgebied (pagina 47). Dat geeft te denken! Nieuwe spelers en technieken halen de traditionele verkeerskunde links en rechts in.

 

Moet je daar als vakgroep op reageren (sturen) of het accepteren (volgen)? Een (ham)vraag of overweging daarvoor kan zijn: zijn de nieuwe spelers, technieken en systemen gericht op collectieve verkeersveiligheid, betrouwbaarheid, doorstroming en op collectieve leefbaarheid? Of maakt deze en gene ontwikkeling zich sterk voor een (lucratief) marktsegment?

 

En zou je je als vakgroep willen wapenen tegen deze vloedgolf aan veranderingen,

hoe doe je dat dan? Lees het pamflet van het transitieteam verkeer en Mobiliteit

(pagina 46), de column van Joris Willems (pagina 40). En, blijf trouw aan uw vakorgaan.

Niet alleen als lezer en abonnee, maar ook als auteur. Deel uw ervaringen met uw vakgenoten, in het blad en op de site. Wat levert dat op? In ieder geval een exclusieve auteursdag (zoals u kunt zien op pagina 36)!

 

Nettie Bakker, hoofdredacteur

nbakker@anwb.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.