Voorwoord: Zomertijd (VK 4/2015)
vrijdag 28 augustus 2015
timer 2 min

Over contrasten gesproken. De zomerperiode is voor velen de tijd om een flinke tijd op vakantie te gaan. Noem een groter contrast dan tussen werken en vakantie. Een ander tempo, niet moeten denken, maar mogen denken. Tijd voor nieuwe inzichten opdoen, of gewoon: genieten.

Ik kijk met plezier terug op een verblijf op het Duitse eiland Juist met een opvallende dominante vervoersstroom: paarden. Paarden voor huifkarren om mensen te vervoeren van de boot of het vliegveld naar hotels en andere eilandlocaties. Paarden om karren te trekken met goederen voor de bevoorrading van winkels, hotels en andere nutsvoorzieningen. Paarden voor karren die het afval ophalen. En paarden die zich gewillig laten mennen door de jongste toeristen. Tweede, en laatste, dominante vervoersstroom is de fiets. Zelden een blijere en ook zwaarder bepakte postbode gezien op een e-transportbike, dan op dit eiland.

En dan, terugkomen op de redactie en deze Verkeerskunde afronden. Alles leren over innovatie. Over samenwerken van mensen en slimme systemen, over hightech producten, sommige zelfs onzichtbaar voor de consument, maar o zo belangrijk voor het nog leefbaarder en nog sneller bereikbaarder maken van onze samenleving.

Hoe scherp kunnen contrasten zijn, maar hoe belangrijk kunnen beide zijn. Hoe belangrijk is een niet-gemotoriseerde, volstrekt geluidsarme omgeving om volledig te onthaasten. En, hoe belangrijk is de ontwikkeling die daar recht tegenover staat. Die – zoals we in het dossier Innovatie lezen- talloze mensen, middelen, techniek en kennis inzet om zo snel, veilig, leefbaar, betaalbaar en comfortabel mogelijk ‘te haasten’; netter gezegd: vooruit te snellen.

Contrasten, hoe tegenovergesteld, hoe belangrijk, hoe fijn: zomertijd, contrasttijd.

 
Nettie Bakker, hoofdredacteur
nettie@verkeerskunde.nl

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden