VR-filmpjes moeten dodehoekongeval voorkomen

maandag 14 november 2016
timer 2 min

De dode hoek blijft een sluipmoordenaar voor fietsers. Om hen te waarschuwen voor de dodehoekgevaren, werden in Vlaanderen virtual reality-filmpjes ontwikkeld. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) trekt daarmee het land in. Uitbreiding naar Nederland? Daarover wil de VSV graag in gesprek.

De twee geproduceerde filmpjes geven beiden een ander perspectief: het ene vanuit een fietser die langs een vrachtwagen rijdt, het andere vanuit de vrachtwagenbestuurder die rechts afslaat. De slotboodschap is duidelijk: ga nooit langs een vrachtwagen fietsen, maar blijf er altijd achter. Voor een correcte weergave van de filmpjes, is een VR-bril noodzakelijk.

 

Volgens De Dobbeleer van de VSV is het belangrijk om nu met de VR-filmpjes en –brillen naar evenementen te gaan. “We gaan hiermee naar plekken, waar veel fietsers op afkomen. Slachtoffers van dodehoeksituaties zijn niet alleen jongeren, maar ook vaak 55-plussers. Daarom gaan we ook naar markten en braderieën.” Vanaf 2017 gaat de VSV naar middelbare scholen, in het kader van de Verkeersweken.

Nederland

 

Er is nog geen contact geweest met Nederlandse verkeerskundigen, om dit project uit te breiden. Maar daarvoor staan de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zeker open. “Als VVN (Veilig Verkeer Nederland) of een ROV (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid) belangstelling heeft, dan zijn ze van harte welkom om te komen praten”, besluit De Dobbeleer.

Kijk de VR-filmpjes hier vanuit vrachtwagenperspectief en vanuit fietsperspectief.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.