Vrachtverkeer via noodbrug langs dijkwerkzaamheden N220

dinsdag 13 juni 2006
timer 2 min

Een niet-alledaagse oplossing. Zo noemt Jeroen Disco, woordvoerder van de provincie Zuid-Holland, de brug-op-brug-constructie die de komende maanden wordt toegepast tijdens een ingrijpende waterafvoer- en bergingsklus aan de Maasdijk (N220). Door tijdelijk een brug met een breed wegdek op een bestaande smalle brug te monteren, hoeft het drukke veilingverkeer uit het Westland en het ferryverkeer van en naar Hoek van Holland tijdens de werkzaamheden niet om te rijden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland vergroot ter hoogte van de Oranjesluis (nabij het dorp Maasdijk) de doorgang onder de Maasdijk, van 3000 naar 17.000 liter water per seconde. In de afgelopen jaren is het kassengebied enkele malen getroffen door wateroverlast. Tijdens hevige regenbuien viel in korte tijd zo veel water, dat het niet snel genoeg kon worden afgevoerd. Om de kans hierop in de toekomst te verkleinen heeft Delfland onder meer de capaciteit van de pompen van gemaal Westland verviervoudigd (van 6 naar 24 m3 water per seconde) en wordt het Oranjekanaal verbreed en verdiept. Om de grotere afvoercapaciteit van het kanaal optimaal te benutten, moeten nu ook de NS-spoorbrug en de doorgang onder de Maasdijk ter hoogte van de Oranjesluis worden vergroot .
In eerste instantie bood de provincie Zuid-Holland een omleidingsroute aan voor het vrachtverkeer, maar daartegen protesteerden onder meer Transport en Logistiek Nederland en de eigen vervoerders organisatie, EVO. Een omleiding juist op deze route levert volgens de organisaties veel economische schade op. In gezamenlijk overleg vonden de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, de gemeente Westland en de deelgemeente Hoek van Holland een oplossing in het tijdelijk aanpassen van een bestaande brug over het Oranjekanaal die normaal gesproken niet geschikt is voor zwaar vrachtverkeer. Door hier voor de duur van de werkzaamheden een zware en vooral bredere brug overheen te leggen kan het vrachtverkeer alsnog in twee richtingen over de N220 blijven rijden. Voor de fietsers wordt een tijdelijke noodbrug aangelegd. Om de verkeershinder tijdens het bouwproject nog verder te beperken, wordt de incident management pilot in het Westland tijdelijk uitgebreid en is er een regelscenario opgesteld voor calamiteiten. De werkzaamheden moeten zijn afgerond voor het nieuwe stormseizoen, dat wil zeggen voor oktober.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.