Wangedrag in verkeer steeds vaker bestraft
dinsdag 19 december 2017
timer 1 min
De weginspecteurs van Rijkswaterstaat, die sinds 2015 optreden als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), verwachten dit jaar voor het eerst meer dan duizend processen-verbaal op te maken voor wangedrag in het verkeer.

Het totaal staat tot en met oktober op 932, waarmee het fors hoger is dan in 2016: toen werden in de eerste tien maanden 733 processen-verbaal uitgeschreven. In 2015 was dit aantal 399. Het toegenomen aantal uitgedeelde processen-verbaal komt onder meer doordat tussen 2015 en 2017 meer weginspecteurs met de boa-bevoegdheid zijn gaan controleren.

Onder wangedrag in het verkeer valt onder meer het negeren van rode kruizen boven de rijbaan en het ongeoorloofd stilstaan op de vluchtstrook, schrijft De Telegraaf. Weginspecteurs treden onder meer op bij verkeersincidenten.

Er zijn nu zo’n dertig weginspecteurs actief bij Rijkswaterstaat, de dienst gaat dit aantal in 2018 waarschijnlijk verhogen naar vijftig weginspecteurs. Daarbij bepaalt de officier van justitie de hoogte van de boete. Eerder was de boete vooraf vastgesteld op een paar honderd euro.

“De veiligheid is in het geding, vandaar dat we weggebruikers ook via navigatiesystemen, verkeers- en file-apps gaan waarschuwen in de hoop de werkomstandigheden van onze mensen veiliger te maken”, zegt Diederik Fleuren, woordvoerder van Rijkswaterstaat, in De Telegraaf.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden