Wat 'bezielt' Jan Ploeger, programmamanager provincie Zuid-Holland en voorzitter afdeling Verkeer en Vervoer KIVI
vrijdag 23 december 2016
timer 2 min

Wat is uw drijfveer? Verkeerskunde zoekt naar de bezieling van vakgenoten om daarmee een beeld te schetsen van de waarde van dit vakgebied voor de samenleving. In deze zesde aflevering de bezieling van Jan Ploeger, programmamanager provincie Zuid-Holland en voorzitter afdeling Verkeer en Vervoer KIVI.

Dat ik verkeerskundige ben geworden, verbaasde niemand in mijn omgeving. Het zat er al vroeg in. Natuurlijk speelde ik in de jaren vijftig met Dinky Toys en bouwde met vriendjes hele steden na. En ik ontwierp auto’s, maar tekende ook ingewikkelde kruispunten. Later bleek dat een Vaanplein te heten of een Ridderster. Een andere fascinatie was het maken en bestuderen van landkaarten. Ik raadpleeg nog regelmatig mijn Bosatlas uit 1906 als er weer eens een historische onderwerp op het journaal is. Tot waar reikte het Ottomaanse Rijk en hoe heet Breslau tegenwoordig? Reizen deed ik ook graag, met de trein (vooral spannend als het buiten donker was) en op fietsvakantie. Op mijn 16e kocht ik géén brommer: mijn eerste kosten-baten analyse. Ik vond het volstrekt nutteloos om ’s ochtends om vijf uur op te staan, kranten te bezorgen, daarmee geld te verdienen voor een bromfiets en vervolgens tien minuten tijdwinst te maken op de rit naar school.

Planologie in Utrecht was mijn eerste keuze, maar de mentor van mijn middelbare school zag voor mij geen toekomst als aardrijkskundeleraar. Civiele techniek in Delft en daar specialiseren in planologie. Tijdens mijn kandidaats nam ik deel aan de facultatieve MIST-projecten (Maatschappelijke Implicaties van de Civiele Techniek). Een verademing naast theoretische mechanica. Mijn fascinatie was niet zozeer de techniek (al is het nog steeds handig om te kunnen rekenen en tekenen),  maar vooral de wisselwerking met de omgeving. Verkeerskunde en planologie bleken echte gammawetenschappen te zijn. Ze leggen verband tussen mobiliteit, de wijze van verplaatsen en de plekken waar maatschappelijke activiteiten baat hebben van mobiliteit. Natuurlijk zijn er veel nadelige effecten van verkeer, die we steeds beter onder controle krijgen. Al blijven het niveau van verkeersonveiligheid en CO2-uitstoot nog zorgelijk. Maar mobiliteit is ook gewoon leuk. Zelfs tegen de wind in fietsen, zoals het Nederlands kampioenschap in november dat illustreerde.'

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden