Wat 'bezielt' Mike Bérénos, AVB en voorzitter Transitieteam Verkeer en Mobiliteit?

vrijdag 23 december 2016
timer 3 min

Wat is uw drijfveer? Verkeerskunde zoekt naar de bezieling van vakgenoten om daarmee een beeld te schetsen van de waarde van dit vakgebied voor de samenleving. In deze zesde aflevering de bezieling van Mike Bérénos, AVB en voorzitter Transitieteam Verkeer en Mobiliteit.

Mijn bezieling voor het vakgebied dat met verkeer en mobiliteit te maken heeft, is eigenlijk ontstaan vanuit de auto, op autosnelwegen. Met wijlen mijn schoonvader ging ik in de jaren '60 per auto vaak op pad. Slachthuizen in Nederland bezoeken, want hij handelde in vee en vlees.

Zo het autoverkeer meemaken boeide me. Eigenlijk meer vanuit nieuwsgierigheid en me afvragen waarom mensen (fysiek) op pad gaan. Die nieuwsgierigheid naar dingen die me boeien heb ik altijd gehad en nog steeds.\

Toen studeerde ik Civiele Techniek aan de TUDelft. Een nieuwe afstudeerrichting was verkeerskunde. Nou, daar was snel voor gekozen. Daar ben ik ook in afgestudeerd. Ik heb nooit spijt gehad van die keuze. Het vak en fenomeen mobiliteit bleven me boeien.

Als ik nu weer mocht kiezen... dan komt er even een beetje ambivalentie in me op. Geld verdienen boeit me ook. Dan zou ik net als mijn schoonvader kiezen voor handel, maar dan in bijvoorbeeld zuidvruchten: bananen en sinaasappelen of zo. Lekker concreet en ik heb nog banden met Zuid-Amerika.

Maar eigenlijk ben ik niet zo materialistisch, toch meer een idealist. Ik zou met wat ik nu weet van en heb meegemaakt met "verkeerskunde", toch weer daarvoor kiezen. Vandaar dat ik nog steeds bezig ben met het op de kaart zetten van dit beroep. Mijn drive is meerdimensionaal.  

Het brede karakter boeit: techniek, beleid, mens, maatschappij. Dat heb ik, van origine een techneut, aan de Verkeersacademie in Tilburg meegekregen. Boeiende gesprekken met collega's die uit alle mobiliteit aanpalende disciplines kwamen: sociologie, psychologie, stedenbouw/planologie, logistiek, ict, etc en natuurlijk ook collega's van de verschillende deelterreinen van "verkeerskunde": beleid, onderzoek, (verkeerstechnisch)ontwerp. 

Een andere dimensie is dat ik ervan overtuigd ben dat de oerbehoefte  van mensen om met elkaar te willen communiceren, de alfa en omega van dit vakgebied zijn. Communicatie met maatschappelijke doelen! Dus ook de zogeheten digitale mobiliteit is op de een of andere manier onderdeel van dit vakgebied. Daar ligt nog een groot braakliggend terrein. De sociale wetenschappen zijn daar al veel langer mee bezig. 

Weer zou ik kiezen voor "verkeerskunde", maar dan voor een vakgebied dat maatschappelijk beter gewaardeerd wordt. Misschien dat ik daarom blijf werken aan transitie van verkeer en mobiliteit. Ook om de volgende generaties een beter vakgebied te bieden. Dat is ook een manier om met duurzaamheid om te gaan. Zorgen voor een toekomstbestendig vakgebied en beroep dat met mobiliteit van doen heeft. Boeiend!

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.