Wat is de invloed van de dagwaarde op uw autoverzekering?

donderdag 27 augustus 2020

Een verzekeraar kijkt doorgaans naar de waarde van uw auto om de premie te bepalen. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals het bouwjaar van de auto, het aantal gereden kilometers en de staat van onderhoud. Maar ook eventuele accessoires worden in deze waarde meegenomen. 

Een verzekeraar kijkt doorgaans naar de waarde van uw auto om de premie te bepalen. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals het bouwjaar van de auto, het aantal gereden kilometers en de staat van onderhoud. Maar ook eventuele accessoires worden in deze waarde meegenomen.

Deze factoren samen worden samengevat in de dagwaarde. Deze term geeft aan wat het zou kosten om een vergelijkbare auto ter vervanging te kopen. Maar waarom en wanneer zou u de dagwaarde moeten berekenen? In dit artikel bespreken we alle ins en outs.

Wanneer bereken je de dagwaarde?

Als u een auto bezit, dan speelt de dagwaarde een rol op het moment dat u uw auto verkoopt of u te maken hebt met schade of (erger) total loss. Als u uw auto namelijk wilt verkopen, kunt u de dagwaarde ‘gebruiken’ om een verkoopprijs te bepalen. Natuurlijk kunt u de verkoopprijs niet 100 procent afleiden van de dagwaarde, maar het geeft een indicatie.

Ook bij schade aan de auto speelt de dagwaarde een rol. Uw verzekeraar zal de dagwaarde namelijk controleren om na te gaan hoeveel vergoed zal worden. Is de auto total loss? Dan kunt u een total loss-vergoeding ontvangen. De hoogte van deze vergoeding wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde en restwaarde. Rijdt u (nog) geen auto? Dan is de dagwaarde handig als u zich op de occasionmarkt richt. Als u een occasion wilt kopen kunt u de dagwaarde controleren, zodat u niet teveel betaalt.

Nieuwwaarde en aanschafwaarde

Gaat u een autoverzekering vergelijken? Dan kunt u ervoor kiezen om de nieuwwaarderegeling mee te nemen in het vergelijk. Niet iedere verzekeraar biedt deze regeling aan en ook tussen verzekeraars verschilt het beleid. Sommige verzekeraars hanteren 1 jaar nieuwwaarderegeling, terwijl anderen 2 of zelfs 3 jaar aanhouden. Wordt uw auto binnen de termijn gestolen of rijdt u  de auto total loss, dan krijgt u niet de dagwaarde maar de nieuwwaarde uitgekeerd. De nieuwwaarderegeling geldt (logischerwijs) uitsluitend voor nieuwe auto’s.

Koopt u een occasion? Dan kunt u een soort nieuwwaarderegeling kiezen; de ‘aanschafwaarderegeling’, waarbij u bij diefstal of total loss -zoals de term al aangeeft- de aanschafwaarde krijgt uitgekeerd. Welke regeling u ook kiest, vergelijken loont. Kijk, naast de premie, dan ook altijd goed naar de voorwaarden van uw autoverzekering.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De WA-premie van mijn 16 jaar oude brave Citroen Xsara Break is hoger dan de dagwaarde. Gelukkig rijd ik levenslang (>50 jaar) schadevrij en heb dus 80% no-claim korting, plus geld-terug via de ANWB Veilie rijder-black box die over mijn schouder meekijkt - dat werkt. Ik rijd al mijn hele leven in niet-agressief gemotoriseerde low performance auto's met q.q. een laag verkeersrisico. De hoogste risico's worden gevormd door auto's met de hoogste vermogens - vooral in handen van jonge mannen. Mijn premie wordt niettemin aan de nieuwprijs van mijn auto gekoppeld, niet aan het motorvermogen. Ik betaal dus mee aan het hogere risico van sterk opgevoerde auto's die q.q. meer en ernstiger brokken maken. Dat vind ik onrechtvaardig. De WA-premie moet behalve door het bestuurdersrisico ook door het vermogen van de auto (in pk per kg gewicht - hét criterium voor echte 'sportauto's' !) bepaald worden.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.