Wat is het effect van de avondklok op ons verkeer?

donderdag 28 januari 2021

Afgelopen zaterdag is de avondklok ingegaan, als extra verscherpende maatregel binnen de huidigelockdown. Van 21.00 tot 4.30 geldt in principe een straatverbod, uitzonderingen daargelaten. Figuur 1 toont de gemiddelde uursintensiteiten in de periode van zaterdag 25/1 tot en met woensdag 27/1 in 2019 en 2021, uitgesplitst naar doordeweekse dagen en het weekeinde.

Door Bas Turpijn (NDW)

Het effect is zowel in het weekeinde als doordeweeks merkbaar. De curve vertoont een vrij abrupte vraaguitval rond 21.00 als de avondklok ingaat. Normaliter is daalt de verkeersvraag meer geleidelijk naarmate het later wordt. In het weekende was de verkeersvraag ca. 80% lager dan in hetzelfde weekend in 2019. Doordeweeks was deze ca. 65% lager dan in dezelfde week in 2019.

Ook opvallend is de kleine golf in de avonduren voor 21.00 in het weekeinde. Hoewel het ook dan rustiger is dan gewoonlijk, zien we wel dat de verkeersvraag even stijgt: wellicht dat mensen die toch nog even op pad wilden gaan dat vlak voor het ingaan van de avondklok hebben gedaan. Figuur 2 toont dan ook dat de verkeersvraag op etmaalniveau afgelopen weekeinde niet sterker is afgenomen. Sterker nog: t.o.v. vorig weekeinde is deze iets gestegen. Met name de spreiding is veranderd.

-

-

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.