Wat verschillende verkeersborden betekenen

maandag 27 juli 2020

Je weet natuurlijk nog perfect wat alle verkeersborden betekenen! In één keer geslaagd voor je rijexamen en alle vragen goed beantwoord. Gelukkig maar want het is belangrijk om te weten wat je moet doen en wat je moet laten om met elkaar zonder ongelukken van A naar B te komen. Toch is het alweer een tijdje geleden dat je moest afrijden.

In die tijd is er een heleboel veranderd en bijgekomen. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af waarom er een ‘h’ achter de tijden op het kleine witte onderbord onder een verkeersbord met kilometeraanduiding staat en geen ‘u’ van ‘uur’. Het antwoord is echter heel simpel: de ‘h’ is van het Engelse ‘hour’, wat kennelijk iedereen begrijpt. Iets om goed rekening mee te houden bij het verkeersborden kopen.

Internationaal

In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) staat exact omschreven waar de verkeersborden in Nederland aan moeten voldoen en vooral ook hoe ze eruit moeten zien. Er wordt door het RVV rekening gehouden met het feit dat ook veel mensen uit het buitenland, toeristen, arbeidsmigranten en expats, de Nederlandse verkeersborden moeten begrijpen.

Advies

Op de blauwe verkeersborden, RVV verkeersbord A04 met de aanduiding van een adviessnelheid wordt ook gebruik gemaakt van de letter h. Ook op het bord met de parkeerschijf is een ‘h’ vermeld. En wat te denken van de RVV verkeersborden E103 en E104? Die voor betaald parkeren op straat bij een parkeerautomaat. De letter h staat er op om aan te geven dat het om ‘hours’ gaat. Jammer dat er verder alleen maar nogal veel Nederlands is bijgeschreven. Verkeersbord OB310 is hier ook een mooi voorbeeld van. De toerist kan misschien de ‘h’ wel snappen, maar wat er voor staat: parkeren verboden op wo, wordt toch weer wat lastiger.

Het bord ‘Overweg zonder slagbomen’, verkeersbord J11, is nog steeds het leukste verkeersbord in ons land. Hier wordt een mooie ouderwetse stoomlocomotief weergegeven op het driehoekige waarschuwingsbord. De buitenlanders zullen wel denken.

Vergeet in ieder geval niet goed op de verkeersborden te kijken en de adviezen en geboden op te volgen. Belangrijk dat we dat met z’n allen blijven doen, anders wordt het een rommeltje.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

leuk moet je echt doen

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.