Waterbus na proefvaart verder ontwikkeld

dinsdag 27 november 2007
timer 2 min

In Venetië heet de waterbus Vaporetto, een écht aansprekende naam moeten de Rotterdammers nog bedenken voor hún nieuwe varende amfibiebus. De touringcar is ook nog niet echt in de vaart, behoudens een proefrit. Eerst eind dit jaar zal de bus op het Tweede Katendrechtse Hoofd de kade via een hellingbaan verlaten en vervolgens de Nieuwe Maas induiken voor een rondje om het Noordereiland.

De ‘duik’ zal onderdeel zijn van een stadsrit annex -rondvaart met Splashtours BV. Hierin is rederij Tonissen een van de participanten. De planning is dat de kruising tussen rondvaartboot en touringcar eind 2007 daadwerkelijk toeristische rondritten gaat verzorgen. Over land zal de maximumsnelheid van de waterbus 100 km/uur bedragen, in het water is de hoogste snelheid beperkt tot 16 km/uur.
Christoffel Elders, manager bij rederij Tonissen en medeondernemer van Splashtours, legt uit dat het prototype van de waterbus momenteel verder wordt ontwikkeld, nadat eind augustus een proefvaart is gemaakt. De bus dient te voldoen aan strenge eisen, en zowel de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als de scheepvaartinspectie moeten de amfibie goedkeuren. ‘De bus moet blijven drijven en niet lekken bij de assen en dergelijke. Ook moet ze voldoen aan verschillende veiligheidseisen’, vat Elders de essentie van de keuringen nuchter samen.
Ofschoon de busboot voor Nederland een primeur betekent, zijn deze elders al langer in de vaart. De Rotterdamse bus zal echter wél de eerste zijn die alle veiligheidscertificaten voor zowel op de weg als op het water krijgt, aldus de woordvoerder. Want de buitenlandse waterbussen mochten met allerlei ontheffingen het ruime sop kiezen.
Niet alleen de constructie van het varende voertuig vraagt de nodige aandacht. Ook de aanleg van een hellingbaan, waardoor de amfibiebus gemakkelijk het water in kan rijden, behoorde tot de noodzakelijke voorbereidingen. In overleg met de rederij heeft de gemeente Rotterdam deze zomer op het Tweede Katendrechtse Hoofd de kade verlaagd en een afrit naar de Nieuwe Maas aangelegd.
Een geheel andere voorbereiding betreft de rijvaardigheidspapieren; de schippers van de rederij dienen naast hun vaarbewijs nu ook een groot rijbewijs op zak te hebben.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.