Weesfietsenteam pakt samen met gemeenten stallingstekort aan

woensdag 18 november 2009
timer 2 min
He
Het weesfietsenteam gaat de komende anderhalf jaar twintig gemeenten ondersteunen bij het opzetten van een structurele en effectieve aanpak van het weesfietsenbeleid in hun gemeenten. Staatssecretaris Huizinga van VenW heeft het startschot daarvoor gegeven.

Het team gaat als eerste aan de slag in Schiedam, waar de fietsenstallingscapaciteit moet worden verbeterd. Dat is belangrijk voor de gemeente, omdat deze het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer actief verder wil stimuleren. 
Een weesfiets is een fiets die in een onbewaakte (stations)stalling gestald staat en die de eigenaar lang laat staan of zelfs nooit meer komt ophalen. Het aandeel van deze weesfietsen neemt soms meer dan 20 procent van de totale stallingscapaciteit in. Om dit probleem aan te pakken is het weesfietsenteam aangesteld. Adviesbureau Berenschot levert het team. Het weesfietsenteam gaat gemeenten helpen  bij het opzetten van een goede structurele aanpak en het vastleggen van de weesfietsenaanpak in regelgeving en beleid. 
Verkeer en Waterstaat heeft in het actieplan Groei op het Spoor aangekondigd gemeenten te helpen bij een effectieve weesfietsenaanpak. De verantwoordelijkheid van de aanpak van weesfietsen ligt bij gemeenten. Naast het vergroten van de stallingscapaciteit bij stations, wordt ook de openbare ruimte aantrekkelijker gemaakt. 
Naast het weesfietsenteam hebben staatssecretaris Huizinga en NS het Handboek Weesfietsen laten opstellen. Naast Schiedam is het weesfietsenteam al met de gemeenten Alkmaar, Amersfoort, Breda, Enschede, Heerlen, Maastricht, Middelburg, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Schiedam, Sittard-Geleen en Woerden aan de slag een structurele weesfietsenaanpak op te zetten.

 
Auteur: Joske van Lith

Bij stations staan vaak veel weesfietsen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.