Weg van de toekomst geopend

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De ‘Weg van de Toekomst’ is zondag officieel geopend, ook al zijn nog niet alle toepassingen in gebruik genomen.

Aan de 6,5 kilometer lange N329 bij Oss is drie jaar gewerkt,  en kostte ruim 80 miljoen euro.

Op de Weg van de Toekomst zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid toegepast, zoals verantwoord materiaalgebruik, CO2 bewust bouwen, LED-verlichting, communicatie met de weggebruiker en faunapassages. De ingebruikname van de Flowman, het groene golf systeem, volgt in november.

Energieneutraal
Vanaf het moment van oplevering is de N329 energieneutraal in gebruik. Acht zonnebomen en zonnepanelen wekken stroom op voor de verlichting, de verkeerslichten en de pompen in de tunnels. Op het informatiepaneel bij de fietsbrug Munlaan wordt de energiebalans van de weg getoond.

CO2 neutraal gebouwd
Ook is de N329 Weg van de Toekomst CO2 neutraal gebouwd. Tijdens de bouw is de CO2 uitstoot zo veel mogelijk beperkt door in te kopen bij bedrijven die groen produceren en dichtbij het werk zitten. De overblijvende CO2 uitstoot is gecompenseerd door bedrijven langs de N329 van grijze energie op groene energie over te laten gaan.

Flowman
De Flowman, het groene golf systeem, is nog niet in gebruik genomen. Dat kan pas als het laatste deel - de Berghemseweg - klaar is. Dan wordt duidelijk hoeveel verkeer er op de N329 en op de zijwegen rijdt, en hoe lang weggbruikers nodig hebben om van Paalgraven naar Megen te rijden. Naar verwachting zijn deze gegevens in november bekend en worden dan de verkeersinstallaties ingeregeld en kan de Flowman gaan werken.

 
Auteur: Joske van Lith

Een artist impression van de Weg van de Toekomst, die inmiddels officieel is geopend

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.