Wegenbouwer ziet vooraf verkeerseffect van maatregelen

woensdag 3 mei 2006
timer 2 min

Blijf ik binnen de perken? Loopt de vertraging niet verder op dan het toegestane halfuur? Op die vragen kunnen (onder)aannemers bij de verbreding van de A2 tussen Maarssen en Amsterdam zelf het antwoord vinden en daarmee hun werk de komende jaren veel beter plannen.

Rijkswaterstaat stelt de wegwerkers aangepaste software ter beschikking waarmee nauwkeurig het doorstromingseffect van het afsluiten van één of meer rijstroken tijdens de avondspits of in de nachtelijke uren en in het weekend kan worden berekend. Het is voor het eerst dat bij deze megaklus (die van 2007 tot 2013 zal duren) een vertragingslimiet van een halfuur is voorgeschreven. Ook voor het eerst is het dat Rijkswaterstaat dit nieuwe ‘softwaregereedschap' aanbiedt, zodat wegwerkers vooraf het effect van hun doen en laten op de verkeersstroom kunnen calculeren.
Over calculeren gesproken: in de inschrijvings- en aanbestedingsfase voor deze grote klus komt de nieuwe 'Wegwerksimulatietool' aannemers al van pas. Zo kunnen zij accurater hun personele inzet calculeren.
Het instrument, voor Rijkswaterstaat ontwikkeld door het bureau Transpute BV uit Amersfoort, was in eenvoudiger vorm al in gebruik bij Rijkswaterstaat. Stond het toen vooral in het teken van verkeersmodellering, nu is het eerst en vooral een service-instrument voor de aannemer. Aan de hand van wijzigingen in de configuratie van de 21 wegvakken waarin de A2 tussen Utrecht en Amsterdam voor het werk is ingedeeld, kan de aannemer effecten van bepaalde werkzaamheden en afzettingen inschatten. Lichte werkzaamheden waarmee de verkeersstroom weinig wordt gehinderd zijn bijvoorbeeld berm- of bermplankonderhoud; veel zwaarder zijn heiwerkzaamheden en beton- en asfaltreparaties. Op basis van deze ‘eigen simulatie’ kan de aannemer overigens nog niet zomaar zijn gang gaan: om groen licht te krijgen voor het betreffende karwei moet hij ook in de nieuwe situatie nog steeds toestemming aan Rijkswaterstaat vragen.
Volgens medewerker verkeersonderzoek Rijkswaterstaat Dorry van Megen biedt het nieuwe instrument nog een extra voordeel, namelijk dat aannemers niet meer 'sec' met hun wegenbouwklus bezig zijn maar zich wat bewuster worden van de gevolgen voor het omringende verkeer. Van Megen: 'Het zou mooi zijn als dit instrument er mede toe leidt dat aannemers wat ‘verkeersgevoeliger’ worden.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.