Weggebruikers reageren foutief op nieuwe wegmarkeringen

woensdag 21 februari 2007
timer 2 min

Weggebruikers hebben nog niet spontaan de juiste associatie bij de nieuwe strepen die geleidelijk op de wegen buiten de bebouwde kom worden aangebracht. Uit een ANWB-onderzoek onder 2000 leden en niet-leden blijkt dat grote groepen mensen op grond van de nieuwe strepen de verkeerde snelheid aanhouden en verkeerd inhaalgedrag laten zien. De ANWB vraagt de provincies dan ook om een snelle, uniforme belijning van de wegen en om de weggebruikers hierover adequaat te informeren.

Sinds enkele jaren worden in Nederland nieuwe strepen op de wegen aangebracht met de bedoeling het verkeer veiliger te maken. Hiertoe zijn drie nieuwe typen markeringen ontwikkeld die de weggebruiker duidelijk moeten maken wat hij kan verwachten, maar vooral ook wat er van hem wordt verwacht ten aanzien van snelheid en inhalen.
Uit het onderzoek dat in opdracht van de ANWB in het najaar 2006 onder 2000 leden en niet-leden tussen de 18 en 74 jaar werd verricht, blijkt dat de belijning in veel gevallen verkeerd gedrag oproept en dat er een grote behoefte bestaat aan informatie over de bedoeling van de nieuwe strepen.
Met name de wegen waar een 60 km-markering is aangebracht – een onderbroken streep aan weerszijden van de weg - riepen slechts bij een kwart van de onderzochte groep de juiste reactie op.
Het best reageerde men op de wegen met de nieuwe 80 km-markering. Hoewel ook daar nog 15 procent van de gevraagde mensen de verkeerde associatie had.
Opvallend is ook het feit dat 8 procent van de geïnterviewden meende te mogen inhalen, terwijl er sprake is van een dubbele doorgetrokken asstreep.

Uniformiteit
De ANWB constateert bovendien dat er in het land nog een grote variatie is in de toepassing van de nieuwe markering. Richtlijnen zorgen onvoldoende voor uniformiteit. ANWB vraagt provincies hun verantwoordelijkheid te nemen en uniformiteit te realiseren. Alleen bij een uniforme uitvoering kan er een eenduidige boodschap worden uitgedragen.
Om welke nieuwe strepen op de wegen gaat het?
- 60 km-wegen hebben aan beide zijkanten een onderbroken witte lijn en geen strepen in het midden.
- 80 km-wegen zijn te herkennen aan twee witte strepen in het midden.
- 100 km-wegen hebben twee witte strepen in het midden met daartussen een groene kleur.
Als de middenstrepen onderbroken zijn, mag de weggebruiker inhalen. In alle gevallen geldt dat de borden bepalend zijn voor de snelheid ter plaatse.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.