Wegmisbruikers verplicht op cursus

dinsdag 30 september 2008
timer 2 min

Asociale weggebruikers worden vanaf 1 oktober hard aangepakt. Dan starten het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het CBR en de politie de ‘Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer’ (EMG).

Weggebruikers die zich schuldig maken aan gedrag zoals bumperkleven, veel te hard rijden, snijden, rechts inhalen en anderen daarmee in groot gevaar brengen, moeten verplicht op eigen kosten een meerdaagse cursus volgen. De cursus kost
€ 750,-. Cursisten moeten deze kosten zelf betalen.
De politie meldt de verkeersovertreder aan bij het CBR, die bepaalt of de wegmisbruiker de cursus moet volgen. De cursisten leren dat ze met hun asociale gedrag zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengen. Als de cursist niet komt opdagen, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard totdat de cursus alsnog met goed gevolg is afgelegd.
De EMG is een maatregel in aanvulling op de al bestaande Educatieve Maatregel Alcohol (EMA). Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat in herhaling valt en opnieuw met alcohol op achter het stuur wordt gepakt, dankzij de EMA met de helft wordt teruggedrongen.
Vanaf 1 oktober gaat ook de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) in. Bestuurders die hun rijbewijs korter dan vijf jaar hebben en worden gepakt met een alcoholpromillage tussen 0,5 en 0,8 promille, moeten verplicht op een meerdaagse cursus. Deze kosten (€350,-) moeten ze zelf betalen. Tijdens de cursus leren ze over de gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.