Weinig fietscultuurverschillen tussen Nederland en België

maandag 26 mei 2008
timer 2 min

Belgen vinden fietsen gevaarlijker dan Nederlanders. Dat is een van de uitkomsten van de masterscriptie van Teun van de Camp, student planologie van de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Hij deed onderzoek naar de verschillen in fietscultuur tussen Nederland en België.

Van de Camp, nu adviseur bij adviesbureau Goudappel Coffeng, onderzocht de mogelijkheid een meetinstrument voor fietscultuur te ontwikkelen met behulp van de antropologische theorie van R. D’Andrade. Op basis van die theorie formuleerde Van de Camp een aantal stellingen die hij voorhield aan 30 inwoners van het Belgische Lommel en aan 30 inwoners van het Nederlandse Valkenswaard. Wat opvalt is dat Belgen aan fietsen een groter risico toedichten dan Nederlanders. Tegelijkertijd zien de ondervraagde inwoners van Lommel fietsen ook meer als een ‘groene’ milieubewuste activiteit, iets noordelijker speelt dat aspect niet zo sterk.
Veel meer significante verschillen bleken er niet te zijn tussen de Belgen en Nederlanders. Van de Camp: ‘Misschien is er gewoon niet veel verschil in fietscultuur. Verder is mijn onderzoek natuurlijk tamelijk kleinschalig en verkennend.’ Van de Camp koos voor de twee op korte afstand van elkaar gelegen plaatsen omdat dan de rest van mogelijke invloeden op fietsgedrag beperkt zijn. Lommel en Valkenswaard hebben min of meer hetzelfde weertype, dezelfde hoogteverschillen en dezelfde economische omstandigheden. ‘Nederlanders vinden fietsen minder bijzonder, dus ook minder een bewust groene activiteit.’Otto van Boggelen, coördinator van het Fietsberaad, noemt de studie een ‘leuk begin’. ‘Fietscultuur heeft zeker invloed op fietsgebruik, dat is in allerlei studies aangetoond. Zeker voor marketing zijn cultuurverschillen zeer interessant. Als je daar meer inzicht in hebt, en grip op kunt krijgen, heb je een knop om aan te draaien.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.