Wenen opent eerste ‘fiets-flat’

dinsdag 5 mei 2009
timer 2 min

Wenen heeft een eerste ‘fiets-flat’ gerealiseerd. Dat wil zeggen: een wooncomplex met 99 wooneenheden dat geheel is afgestemd op fietsers en fietsbehoeften. Deze fietsnoviteit is door de stad en de plaatselijke woningcorporatie Gesiba gebouwd in het stadsdeel Leopoldstadt, dicht bij het oude station Wenen-Noord. ‘Bike City’ is de naam van het nieuwe woongebouw dat recent is opgeleverd.

Op de begane grond zijn uitgebreide stallingsmogelijkheden, een onderhoudsservice en een verhuurcentrum. Daarnaast zijn er een rustruimte en wellnessvoorzieningen ondergebracht. De liften naar de zeven woonetages zijn extra groot zodat bewoners hun fiets ook kunnen meenemen naar hun flat. De belangstelling voor ‘Bike City’ was overweldigend. Om een plaatsje te bemachtigen, meldden zich niet minder dan 5000 gegadigden. De Gesiba, die in Wenen 25.000 woningen in de sociale sector verhuurt, wil trouwens vermijden dat ‘Bike City’ de reputatie krijgt van een ‘fietsersgetto’, daarom worden autobezitters evengoed toegelaten tot het wooncomplex, maar rond het wooncomplex zijn minder autoparkeerplaatsen beschikbaar dan anders het geval zou zijn geweest, namelijk 56 in plaats van 100. Met het daarmee bespaarde geld zijn de extra fietsvoorzieningen bekostigd. Zo zijn er in en rond de flat niet minder dan 296 beveiligde fietsstallingsplaatsen gerealiseerd. Voorts kunnen bewoners gebruikmaken van een deelautoservice.
Ook de directe omgeving van het wooncomplex staat in het teken van de tweewieler. Toegangswegen zijn zoveel mogelijk gevrijwaard van fietshindernissen. De stad en Gesiba spelen met het project in op het toenemend fietsgebruik in Wenen. Hoewel 11 procent van de bevolking over een fiets beschikt, heeft de tweewieler in de modal split nog een bescheiden aandeel van slechts 5 procent. Toch is er de laatste jaren sprake van een sterk stijgende tendens. Naar verwachting zal ‘Bike City’ hier verder aan bijdragen. In dat geval wordt overwogen om de fiets/woon-formule ook in andere Weense stadsdelen toe te passen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.