Werkgevers willen thuiswerken blijven inzetten

woensdag 14 juli 2021

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft onderzoek gedaan onder ruim 1.100 bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Daaruit blijkt dat bedrijven ook na de coronacrisis willen blijven inzetten op thuiswerken. Daarnaast blijkt dat bedrijven de reizen die hun werknemers voor hun werk maken willen verduurzamen. 

De mogelijkheden om thuis te werken zijn in hoog tempo uitgebreid. Zo is de mogelijkheid om online te vergaderen voor werknemers verdubbeld van 52 naar 94 procent en bieden bijna alle bedrijven (96 procent) thuiswerkmogelijkheden aan. Ook bieden meer (83 procent) bedrijven nu flexibele werktijden aan. De meeste bedrijven zijn van plan ook 'post corona' op thuiswerken in te blijven zetten. 

Minister Van Nieuwenhuizen: “Dit is goed nieuws. 5% minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”

Staatssecretaris Van Veldhoven “Dit onderzoek is niet alleen mooi nieuws voor de drukte op de weg en in de trein, maar ook voor onze luchtkwaliteit. Werkgevers zijn ook volop aan de slag met schoner woon-werkverkeer. Fietsen, elektrische auto’s en laadpalen. Een voorbeeld dat hopelijk doet volgen. Want we willen allemaal graag schone lucht inademen.

Bevindingen

Werkgevers willen, ondanks het versoepelde thuiswerkadvies, daarom komend jaar thuiswerken nog beter faciliteren, zodat werknemers minder op reis hoeven. Enkele bevindingen:

  • 45% van de tien werkgevers wil komend jaar met voorrang investeren in online vergaderen.
  • 41% wil dat voor thuiswerken.
  • 40% wil medewerkers betere arbovoorzieningen thuis bieden, zoals een goede stoel.
  • 32% geeft aan meer werk te willen maken van thuiswerkvergoedingen.
  • 26% zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden.


Duurzamer woon-werkverkeer

Werkgevers zetten naast thuiswerken en buiten de spits reizen ook in op het schoner maken van verkeer van en naar werk. Een derde van de werkgevers wil komend jaar investeren in laadpalen op het werk en elektrische auto’s die medewerkers kunnen gebruiken voor dienstreizen. Ruim een kwart wil komend jaar de leasefietsregeling benutten om fietsen naar het werk voor medewerkers aantrekkelijk te maken.

Betere doorstroming en schonere lucht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt nauw samen met werkgevers om het verkeer beter over de dag te spreiden en ervoor te zorgen dat minder mensen op pad gaan in de spits. Dat zorgt voor betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer, en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van stikstof en CO2. Het ministerie becijferde eerder dat acht procent minder verkeer in de spits de helft van de files scheelt. Het woon-werkverkeer stootte over 2019 door lockdowns en thuiswerken zo’n 20% minder CO2 uit dan het jaar ervoor.

 

 

-
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.